Snoeien van hoogstamfruit is belangrijk voor het behoud van de boomgaarden. Foto: PR
Snoeien van hoogstamfruit is belangrijk voor het behoud van de boomgaarden. Foto: PR

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden

ZUTPHEN - In en rondom Zutphen zijn meerdere hoogstamboomgaarden, met typische oude appelrassen als Reinette van Pomona, Schoone van Boskoop en Franse Bellefleur. Het snoeien van hoogstamfruit is belangrijk voor het behoud van deze boomgaarden. En daarvoor is men in de gemeente Zutphen op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Donderdag 22 februari om 19.30 uur houdt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met de Stadsboomgaard Zutphen en de gemeente een informatieavond voor belangstellenden in GBS De Bongerd, Bongerdspad 2 in Zutphen. De inloop is om 19.15 uur met een kopje koffie en thee.

Op de informatieavond zal hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uitleggen wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder maakt en waarom het belangrijk is deze te behouden. Een beproefde methode om kleine boomgaarden te behouden is het opleiden van een vrijwillige hoogstamgroep. Geïnteresseerde vrijwilligers leren tijdens een vierdaagse cursus over o.a. snoeien in de zomer en in de winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en over aanplant van jonge fruitbomen. Na het volgen van de cursus kunnen de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen, door zich enkele zaterdagen per jaar in te zetten als vrijwilliger voor het behoud en beheer van hoogstamfruit.

Aanmelden voor de informatieavond is niet nodig. Wie belangstelling heeft om als nieuwe vrijwilliger aan de slag te gaan, kan zich aanmelden info@landschapsbeheergelderland.nl of via de website.


landschapsbeheergelderland.nl

Meer berichten