Hanaa en Biene vlak na hun eerste ontmoeting. Foto: Pim Helmich
Hanaa en Biene vlak na hun eerste ontmoeting. Foto: Pim Helmich Foto: Meike Wesselink

Haar naam betekent peace and happinnes

Achterhoek Auto

Zutphen - Je bent nog maar nét aangekomen in je nieuwe thuisland en wordt meteen al in contact gebracht met een Hollandse leeftijdsgenoot. Dat gebeurde de Syrische Hanaa Halabi (20). Dankzij haar broer die al langer in Nederland is, mocht ze, koud aangekomen in Zutphen, aanschuiven bij het matchingsdiner van Buddy to Buddy en maakte daar kennis met Biene Hovingh (19).

Door Meike Wesselink

Toen Hanaa er een grap ingooide, was het ijs meteen gebroken. "Die humor werkte goed", lacht Biene. "En tegelijkertijd was het bijzonder om te ontdekken dat we gewoon een connectie hadden, ook al komen we uit totaal verschillende werelden. Dat soort dingen heb je met Nederlanders natuurlijk ook, maar omdat we toch allebei best een beetje nerveus waren over onze eerste ontmoeting, was het gewoon superspannend." Hanaa: "Ik ben ook best een beetje verlegen en niet heel goed in het op gang brengen van conversaties." "Nu stopt Hanaa niet meer met praten", voegt Biene er droogjes aan toe.

De meiden zijn vriendinnen vanaf dag één. "Ik dacht dat het veel ingewikkelder zou zijn om elkaar te leren kennen", bekent Biene. "But we broke all the walls", merkt Hanaa op. "Ik vind Hanaa grappig, slim, open, lief en ze is gewoon zichzelf. Het enige verschil dat ik tussen ons heb kunnen ontdekken is dat ze een hidjab draagt. Tijdens één van onze eerste ontmoetingen vroeg ik haar waarom ze die om heeft. Anders dan ik dacht doet ze het niet omdat het moet, maar omdat ze dat zelf graag wil vanuit haar liefde voor traditie. Zonder dat je het weet, heb je toch je vooroordelen klaar, maar door gewoon vragen te stellen, leer je elkaar daadwerkelijk beter kennen." Dat realiseerde Biene zich maar al te goed. Van onszelf vinden we dat we best ontwikkeld zijn, maar ik heb mijn Vrijeschool afgerond en heb al die jaren doorgebracht met voornamelijk blanke kinderen om me heen." "Het gaat er ook niet om waar je vandaan komt", vindt Hanaa "Het is belangrijk dat je wordt wie je bent en daarin is iedereen hetzelfde."

Tussenjaar
Biene wil volgend studiejaar rechten gaan studeren in Nijmegen en Hanaa hoopt haar studie Engelse literatuur weer op te kunnen pakken. Nu is ze vooral bezig met Nederlandse lessen en inburgeringscursussen. "Het enige woord dat ik Hanaa heb geleerd is tafel, tawle in fonetisch Arabisch. Nederlandse les krijgt Hanaa gewoon op school en als dat niet zo was, had ik haar geholpen hoor, maar de dingen die wij samen doen, zijn dingen die vriendinnen doen." Zoals samen lekker lui zijn. "We hebben echt een hele slechte invloed op elkaar", lacht Hanaa. "Soms sturen we elkaar midden op de dag foto's waarop we met onze pyama's nog aan staan."

Hanaa woont samen met haar ouders en twee broers in het AZC. De meiden komen bij elkaar op bezoek en hebben dus ook al kennisgemaakt met elkaars familie. "Bedoeling is om binnenkort samen met elkaar te eten", legt Biene uit. "Onze ouders hebben een beetje dezelfde leeftijd dus dat is leuk." Niet alleen Hanaa, maar ook haar ouders en haar twee broers hebben een buddy. Dat heeft haar broer geregeld want blijkbaar vond hij dat van toegevoegde waarde. "Ik denk dat Nederlanders geen idee hebben hoe graag vluchtelingen kennis met je willen maken", merkt Biene op. Zelf wilde ze zich iets meer verdiepen in een ander. Ze zocht op internet en ontdekte Buddy tot Buddy. Het feit dat het zo lekker dichtbij is, namelijk gewoon in Zutphen, maakt dat het zo'n succes is, maar wat Biene bovenal opvalt, is hoe eenvoudig het eigenlijk is om je in de ander te verdiepen. Ze zou willen dat meer mensen het doen. "Ik denk namelijk niet dat mensen bang zijn voor vluchtelingen, ik denk dat ze angstig zijn voor wat ze niet kennen en daar is dus een oplossing voor."

Ze zijn naar feestjes geweest, hebben samen Oud & Nieuw gevierd en ze hebben gedanst. Maar ze hebben nog veel meer plannen. Zoals samen kamperen in Frankrijk "Slakken eten, dat moet je echt eens proberen", suggereert Biene. Hanaa: "Ik heb wel eens kaas gegeten, best lekker eigenlijk". Ze willen nog samen schaatsen en fietsen. Biene: "Hanaa's naam betekent Peace and Happiness. Misschien moeten we daar met zijn tweeën ook maar eens een tatoo van laten maken", grapt Biene.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant