Afbeelding

Column Paul Bombeld - Elektrisch rijden

Algemeen Columns

Elektrisch rijden

Mijn oog valt op een aankondiging in de krant. Op zaterdag 20 januari organiseert Emovia een informatiemarkt over elektrisch rijden. Locatie: rond het Cleantech-center en de broodfabriek op de Noorderhaven. Zou dat interessant zijn? Ik besluit maar eens geheel onbevangen een kijkje te gaan nemen. En dan natuurlijk met het meest milieuvriendelijke voertuig, gewoon op de fiets.

Van Emovia heb ik tot op heden nog nooit gehoord, maar de website geeft gelukkig meer informatie. Het plattegrondje van het feestterrein krijgt van mij zelfs een dikke tien voor duidelijkheid. En die heldere communicatie mist zijn uitwerking niet, de belangstelling is groot. Bij de ingang van bakkerij de Driekant staan twee Tesla's. De grootste van de twee lijkt wel een SUV, jemig wat een groot geval. Maar ja, voor bijna honderdduizend euro mag je ook wat verwachten. Ik kom alleen niet tot zaken, de achterportieren draaien naar boven open en dat vindt mevrouw Bombeld maar niets voor gewone mensen zoals wij. Terwijl ik denk dat we daarmee ongetwijfeld indruk zullen maken, als we weer eens een lading kinderen naar een ver hockeyveld vervoeren. Maar helaas, om indruk te maken kopen we geen auto.

Ik loop bij de toko de hoek om en plotseling is het heel druk. Tientallen geïnteresseerden staan op het achter-terrein naar een heleboel elektrische voertuigen te kijken. Naast vele auto's ook elektrische boodschappenwagentjes -lees: zo'n overdekt invalidenwagentje maar dan in een zeer hippe uitvoering- en elektrische motoren. Ik kijk me de ogen uit. Het lukt me helaas niet om vragen te stellen, de organisatoren zijn veel te druk.

Dan maar even naar binnen bij de broodfabriek. In de prachtige industriële ruimte is koffie, chocomelk, ranja en een oliebol. Zoals altijd heeft horecabaas Henk Jansen de zaken uitstekend voor elkaar. Het woordje gastvrij roert hier de trom. En ook hier volle bak.

Voorin staat een kraampje met geen woorden maar daden. Iedereen die vandaag een proefrit wil maken in een auto of op een scooter is hier van harte welkom. Achterin de ruimte staat een glimmende elektrische BMW. Ik tik op de carrosserie, rondom van kunststof en niet van metaal. Dat scheelt een hoop gewicht en rij je plotseling kilometers verder op één accu.

Als ik ben uitgekeken kom ik buiten Jurjen nog tegen. Indertijd vaste klant in onze winkel en werkzaam bij een autodealer op de Veluwe. Maar inmiddels is hij overgestapt naar de elektrische motoren. Tweehonderd kilometer op één accu rijdt het uit Amerika geïmporteerde gevaarte dat hij mij wel wil verkopen. Maar dat gaat niet door, mijn eigen stalen ros ben ik meer dan tevreden. Het was een leerzame en interessante middag. Met een snelheid van 19 kilometer per uur trap ik rustig terug naar Warnsveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld