Het uitkijkpunt biedt een aardige blik op de komende werkzaamheden. Foto: Meike Wesselink
Het uitkijkpunt biedt een aardige blik op de komende werkzaamheden. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Rijkswaterstaat en Lock2Twente in gesprek vlak voor start werkzaamheden

Algemeen

Eefde - Een groepje mensen staat geboeid te luisteren onderaan het nieuwe uitkijkpunt nabij de sluis in Eefde. Een deel van hen staat bij aannemer Peter Fischer, van Lock2Twente, anderen staan rondom Ernst Rijsdijk van Rijswaterstaat. Het is niet alleen luisteren, maar vooral ook vragen stellen over de omvangrijke werkzaamheden die donderdag 18 januari pas echt van start gaan. Vragen beantwoorden; dat is precies waarvoor de mannen deze dinsdag namiddag 15 januari ter beschikking staan.

Door Meike Wesselink

Onder de bezoekers is Ria van Zuijlen uit Warnsveld te vinden. Ze is met haar kleinkinderen naar de sluis gekomen, vooral omdat ze het interessant vindt wat er allemaal gebeurt. Ze vindt het knap hoe de werkzaamheden voor de komende twee jaren zijn uitgedacht om een tweede sluisdoorgang te realiseren. "Ook wat betreft de natuur in de omgeving. "Er hebben heel wat grote bomen moeten wijken, maar eenzelfde hoeveelheid wordt weer teruggeplant en ook voor de vleermuizen in het gebied is voor beschutting gezorgd. "Er worden zelfs meer bomen teruggezet", vult Rijsdijk aan. "125 bomen van tien meter hoogte en 250 bomen van 5 meter. Het gaat dus niet om van die kleine boompjes van het tuincentrum."

De toegankelijkheid van de heren kenmerkt de open houding van de uitvoerders. "We vinden het belangrijk om transparant te zijn, want de operatie heeft nogal wat voeten in aarde. Er spelen heel wat belangen waarover we een afweging hebben moeten maken." Het appartementencomplex De Sluis aan de Kapperallee staat dicht op de te graven doorgang. Als in 2020 de hele operatie is geslaagd, zal dat best een mooi plaatje opleveren, maar de komende twee jaren betekent het ook overlast. Bijvoorbeeld als vanaf 18 januari de damwanden zo'n tien meter de grond in worden gedrild. Rijsdijk: "Die werkzaamheden hebben we in oktober getest. Nabij de sluis zelf zorgt het voor weinig overlast, maar de trillingen bewegen zich voort onder de grond, waardoor omwonenden verderop toch overlast kunnen ondervinden."

Jans van der Veen komt juist op zijn nieuwe fiets aangereden. Van der Veen woont vlakbij en ontdekte dat hij water in zijn kelder heeft staan. Bij hoogwater komt dat vaker voor en het heeft met de werkzaamheden niets te maken. Toch noteert Peter Fischer zijn telefoonnummer om hem op de hoogte te kunnen houden van de ontwikkelingen en de 0-meting die de aannemer heeft laten uitvoeren. De situatie van het gebied vóór de werkzaamheden is daarbij in kaart gebracht om terug te kunnen vallen bij eventuele calamiteiten. Van der Veen is ook zeer geïntrigeerd door de werkzaamheden. "Als je zo dichtbij woont moet je het ook een beetje volgen vind ik. Anders heb je geen idee wat er allemaal gebeurt." Ook Jan ter Braak uit Gorssel vindt dat. "Het leuke is dat je gewoon vragen kunt stellen en het plaatje langzaam gaat kloppen met wat je allemaal ziet."

Omdat het scheepvaartverkeer de komende jaren verder toeneemt en schepen nu nog een half uur moeten wachten bij de Eefdese sluis, besloot Rijkswaterstaat een tweede doorgang te maken. De doorgang wordt dertien meter breed (de oorspronkelijke sluis is 12 meter breed) en 3,5 meter diep zodat ook dieperliggende schepen langs de sluis kunnen. In 2019 moet de nieuwe doorgang klaar zijn en wordt de 'oude' monumentale sluis opgeknapt. Ook wordt de bedieningscentrale uitgebreid en worden in de toekomst ook de sluizen van Delden en Hengelo vanuit Eefde bediend. Langs het Twentekanaal liggen 45 watergebonden bedrijven die goed zijn voor de werkgelegenheid van 5100 werknemers.

Van de warme erwtensoep en koffie is na het eerste half uur niets meer over. Ernst Rijsdijk: "Toen ik hier tien minuten voor aanvang arriveerde, stonden ons al mensen op te wachten. Ze zijn erg geïnteresseerd." Peter Fischer beaamt: "De teneur hier is erg goed. We hebben net al even kennis gemaakt met de wijkagent en ik moet zeggen dat de informatieavonden die hieraan vooraf gingen, ook prima verliepen. Er werden veel vragen gesteld, maar klachten waren er gelukkig vrijwel niet. Het is belangrijk om in gesprek te zijn, we zijn hier tenslotte te gast en wel voor de komende twee jaren."

Van vrijdag 19 januari tot en met maandag 22 januari is de Kapperallee afgesloten voor verkeer. Voor de verdere planning en overige vragen, kunt u kijken op onderstaande site.


www.rijkswaterstaat.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant