Columns

Column Paul Bombeld - Nieuwjaarsfeest

Nieuwjaarsfeest

Afgelopen vrijdagavond organiseerde de gemeente Zutphen het eerste nieuwjaarsfeest. Want met de komst van een nieuwe burgemeester is het afgelopen met de traditionele nieuwjaarsreceptie. Bij de ingang van feestpaleis Hanzehof staan vanavond dan ook geen bestuurders vriendelijk handjes te schudden. Ik glip ongezien naar binnen.

In de foyer is er volop gelegenheid om met verschillende ondernemers eens even lekker van gedachten te wisselen. Hoofdonderwerp, de frisse wind die sinds een jaar door de Hanzestad waait. Is het de burgemeester gelukt om daadwerkelijk de verschillende groepen te verbinden of is het de zoveelste loze belofte uit het stadhuis gebleken? Want na heel veel negatieve jaren heb ik mij voorlopig in de hoek genesteld van 'eerst zien en dan geloven'.

Op deze vrijdagavond word ik gelukkig aangenaam verrast. Na vele jaren waarin nooit iets kon, blijken ondernemers en gemeente plotseling met elkaar te kunnen communiceren. Ideeën die jarenlang vakkundig door ambtenaren werden getorpedeerd zijn plotseling bespreekbaar. Is de nieuwe liberale burgemeester dan inderdaad de reddende engel van het linkse stadje aan de IJssel? Waar is ze eigenlijk? Ik heb haar vanavond nog niet gezien? Maar geen nood, na bijna twee uur gaan uiteindelijk de deuren van de Buitensociëteit open en betreedt ceremoniemeester Harm Edens het podium. En zoals altijd met de nodige gewaagde humor. Hij heet iedereen welkom in de verrukkelijk slecht bereikbare Hanzestad. Grapje. En dan komt er nog zo'n gevatte opmerking over dat roestige uitkijkpunt bij de Hoven. Heerlijk, de sfeer zit er direct goed in.

En kijk, daar komt burgemeester Annemieke Vermeulen op het podium. Ze geeft een toelichting op de verandering van nieuwjaarsreceptie naar nieuwjaarsfeest. 'Op een feest ontmoet je nieuwe mensen. Laten we allemaal proberen vanavond één nieuw talent te ontmoeten en daarmee samen het succes van de avond bepalen.'
Ik kijk nog eens goed. Daar staat de burgemeester, vol zelfvertrouwen, midden op het podium. Blonde haren, een geel-goudkleurige glimmende jurk en om haar hals de glimmende burgemeestersketting. De vele schijnwerpers aan het plafond zijn op haar gericht, de jurk en ketting weerkaatsen het licht de donkere zaal in. Op de achtergrond donkerblauwe gordijnen, boven haar hoofd een enorm scherm met een groot logo in precies dezelfde kleuren als de jurk. Is dit top-styling of is dit toeval? Als een gouden prinses spreekt ze de zaal toe. Standvastig. Deze prinses zet Zutphen in beweging. Het is bijna onwerkelijk.
Maar als aan het einde van de feestavond de ballonnen van bovenin de Buitensociëteit over de hoofden van de bezoekers worden gestort, wordt het me te gortig en maak ik me snel uit de voeten. Het is een leuk feest geweest. Nu snel op de fiets naar huis, naar mijn eigen prinses. Want ze appt: de koffie staat hier in Warnsveld al te pruttelen.

Meer berichten