Huiskamerfestival 'Gast in Zutphen' viert einde bestaan met visueel lichtspektakel

Algemeen

ZUTPHEN - Het huiskamerfestival 'Gast in Zutphen' viert het einde van zijn bestaan. Als dank voor het enthousiasme en de waardering die 'Gast in Zutphen' altijd heeft mogen ontvangen, trakteert het de stad en al haar bewoners, jong én oud, op een visueel lichtspektakel op de Houtmarkt. De aftrap is op donderdagavond 21 december om 19.30 uur. De dynamische videoprojectie vanuit restaurant Vaticano op de gevel van Houtmarkt 70 is doorlopend te zien tot 22.30 uur, evenals op vrijdag 22 december en zaterdag 23 december van 19.00 tot 22.30 uur.

Gestart in 2001, heeft 'Gast in Zutphen' verschillende culturele activiteiten georganiseerd, waarvan het huiskamerfestival wel het drukst bezocht en meest bekend is. In een tijd dat er nog weinig aandacht en ruimte was voor kleine voorstellingen, en de historische panden van Zutphen nog onontgonnen terrein waren, startte 'Gast in Zutphen' een unieke festivalvorm: bezoekers volgden in kleine groepen een vooraf geselecteerde route langs vier verschillende voorstellingen in huiskamers of andere bijzondere locaties in de binnenstad van Zutphen. Intimiteit, kwaliteit en diversiteit waren kernbegrippen voor het festival. Dat gold zowel voor de programmering als de keuze van de voorstellingslocaties. Het bleek een gouden greep. Na een voorzichtige start is het uitgegroeid tot een druk bezocht festival en een zeer gewaardeerd en spraakmakend evenement in Zutphen. Vorig jaar vierde het festival zijn tiende editie.

Niet langer iets unieks
Toch heeft het bestuur besloten te stoppen met 'Gast in Zutphen'. De aanleiding daarvoor is de opkomst en uitbreiding van allerlei culturele initiatieven in Zutphen. Zo programmeren onder andere Dat Bolwerck, de Hanzehof, het Koelhuis, de IJsselsalon, Van Someren en Ten Bosch en Jazz in Luxor Zutphen regelmatig kleinschalige, bijzondere theatervoorstellingen en muzikale of literaire optredens. Daarnaast zijn er meerdere culturele festivals, zoals het Cello Festival, Live at the Brons, het Beethovenfestival en de IJsselbiënnale, en zet het in 2016 naar Zutphen gekomen festival Gluren bij de Buren ook huiskamers in als decor voor optredens.

Gelet op deze ontwikkelingen constateert het bestuur dat 'Gast in Zutphen' zijn voortrekkersrol heeft vervuld en niet langer iets unieks heeft toe te voegen ter verfraaiing van het huidige culturele aanbod in Zutphen. "Trots op wat het festival de voorbije jaren voor zijn bezoekers heeft betekend én dankbaar voor de toewijding en ondersteuning van alle vrijwilligers en sponsoren die het festival al die jaren een warm hart hebben toegedragen, stoppen we er daarom mee. We hopen dat heel veel inwoners van de stad plezier zullen beleven aan onze slotactiviteit op de Houtmarkt op donderdagavond 21 december aanstaande of een van de twee avonden daarna.", aldus Laetitia Glaubitz, Suzanne Hoyinck, Josine Meerburg, Tom de Ridder en Germa Weers van het bestuur.

De videoprojectie op Houtmarkt 70, ontworpen door 'Noralie visual experiences' en technisch mogelijk gemaakt door 'Pronorm urban experiences', is doorlopend (en gratis) te zien op: donderdag 21 december 2017 van 19.30 tot 22.30 uur, vrijdag 22 december en zaterdag 23 december 2017 van 19.00 tot 22.30 uur.

Met dank aan Prins Bernhard Cultuurfonds, restaurant Vaticano en de bewoners.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant