Theo Knapen, mevrouw Knapen, burgemeester Annemieke Vermeulen, mevrouw Willems, Michel Willems en Richard Harmsen. Foto: Daan Noordhuizen
Theo Knapen, mevrouw Knapen, burgemeester Annemieke Vermeulen, mevrouw Willems, Michel Willems en Richard Harmsen. Foto: Daan Noordhuizen

Koninklijke Onderscheidingen voor drie brandweerlieden Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Zaterdag 4 november hebben Jan Willem Knapen, Richard Harmsen en Michel Willems van de Zutphense brandweer een Koninklijke Onderscheiding ontvangen tijdens de jaarlijkse korpsavond. Burgemeester Annemieke Vermeulen mocht de onderscheidingen uitreiken en prees de heren in de toespraak die zij deze avond hield. "Jullie gaan letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur. Er moet een groot onderling vertrouwen zijn om dit werk te kunnen doen. (...) Branden boven winkels, in een keuken, uitrukken vanwege mogelijke gevaarlijke stoffen, verkeersslachtoffers. Het is ook dit jaar weer allemaal langsgekomen. Zoals de onze koning eerder tijdens het brandweercongres vorig jaar al zei: 'Dank u wel, dat wij op u kunnen rekenen. Dank u wel, dat u allemaal continu voor ons klaarstaat'.", zo sprak Vermeulen. "Een KO krijg je niet zomaar. Die krijg je als je je onverdienstelijk en langdurig wat hebt betekent voor de samenleving. En dat geldt voor u allen. Toch zijn er drie van jullie die ik vanavond een KO mag overhandigen."

Jan Willem Knapen
Jan Willem Knapen (54) begon bij de brandweer op 1 mei 1997 en werd toen benoemd tot aspirant brandwacht in tijdelijke dienst bij de gemeentelijke brandweer van Zutphen. Hij heeft diverse diploma's, certificaten en rijbewijzen behaald zoals: Manschap, Brandweerchauffeur, Voertuigbediener, Oefenleider, Instructeur, Duiker en Oppervlakteredder. Verder is hij diverse keren bevorderd en was zijn laatste rang Hoofdbrandwacht. Knapen is altijd een zeer gewaardeerd lid van de organisatie geweest, met veel kennis van zaken. Hij heeft zijn taken altijd met veel inzet en naar volle tevredenheid gedaan. Knapen heeft zijn dienstverband per 1 oktober 2017 beëindigd en nam deze avond officieel afscheid. Vanwege deze langdurige inzet en de betekenis die het heeft gehad, werd de heer Knapen namens Zijne Majesteit de Koning vandaag de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt door de burgemeester.

Michel Willems
Bijna 25 jaar geleden begon Michel Willems (49) zijn carrière bij de gemeentelijke brandweer van de toenmalige gemeente Warnsveld. 1 mei 1994, bijna tegelijk met de heer Harmsen werd hij benoemd tot aspirant brandwacht. Ook Willems heeft vele functies bekleed en de hiervoor benodigde diploma's, certificaten en rijbewijzen gehaald. Zo heeft hij Manschap, rijbewijs C, brandweerchauffeur, voertuigbediener en schipper behaald en is hij meerdere malen bevorderd met als laatste rang; die van Hoofdbrandwacht. Willems is een zeer gewaardeerd lid geweest van de organisatie en heeft zijn taak als brandweerman, als manschap, chauffeur, voertuigbediener en schipper naast zijn werk bij de gemeente Zutphen naar volle tevredenheid gedaan. "Gelet op de aard, de duur en het belang van uw activiteiten is het mij een eer en een genoegen aan u, namens Zijne Majesteit de Koning vandaag de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau te mogen uitreiken.", zo sprak de burgemeester bij de uitreiking. "Het is goed om te noemen dat ook de heren Harmsen en Knapen dit belangrijke werk naast een baan doen. Allemaal vrijwillig. Dat verdient veel respect en waardering."

Richard Harmsen
Richard Harmsen (47) begon zijn brandweercarrière bij de gemeentelijke brandweer van de toenmalige gemeente Warnsveld. 6 juni 1994 werd hij daar benoemd tot aspirant brandwacht in tijdelijke dienst. Na 1 jaar werd deze, als gevolg van goed functioneren, omgezet in een vaste aanstelling. Sindsdien heeft Harmsen de nodige diploma's en certificaten behaald en stappen gemaakt binnen de organisatie, wat in 2011 uiteindelijk leidde tot de bevordering tot Hoofdbrandwacht. Hij heeft zijn taak als brandweerman altijd zeer enthousiast, met veel inzet en naar volle tevredenheid gedaan. Willems is een zeer gewaardeerd lid van de organisatie geweest. Vermeulen: "23 jaar heeft u onbaatzuchtig en met veel inzet zich ingespannen voor de samenleving. Na 23 jaar bij de vrijwillige brandweer te hebben meegedraaid neemt u afscheid. Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn, maar het heeft ook vaak een mooie kant. Gelet op de aard, de duur en het belang van uw activiteiten ontvangt u een Koninklijke onderscheiding. Het is mij een eer en een genoegen aan u, de heer Harmsen, namens Zijne Majesteit de Koning vandaag de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau te mogen uitreiken.".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant