Columns

Henrieke Schoonekamp - Oktober blues

Oktober blues

Ergens in januari is Blue Monday. De meest depressieve dag van het jaar. Zegt men. Heb ik geen last van. Nee, dan de eerste week van oktober. Deze week dus. Het is koud, nat en donker. En de kans op een mooie zomerse dag zoals we die in september nog wel kunnen hebben, kunnen we vanaf deze week echt wel vergeten.

Vaak heb ik een vroege dienst, dat betekent dat ik om 06:30 uur aan het werk mag en dat de wekker gevoelsmatig dan halverwege de nacht gaat. Daar heb ik geen moeite mee, zo'n dienst heet niet voor niets een vroege dienst. Maar ik werk ook dagdiensten. En vanaf deze week gaat dan de wekker op een tijdstip dat het nog heel erg donker is en dus gevoelsmatig nog nacht is. En als ik dan 's ochtends mijn gezicht in de spiegel zie bij kunstlicht dan begrijp ik waarom Halloween eind deze maand is. Mijn gezicht heeft al het zomerse bruin al verloren waardoor ik zowat licht geef in het donker. Als het dan toch gelukt is om een beetje toonbaar de dag te beginnen, komt daar buiten al snel een eind aan. Regen en wind.
In september stonden de planten in de tuin er nog vrolijk bij en kon ik volstaan met af en toe de tuin aanvegen, nu heb ik zowat een dagtaak om al het gevallen blad te verwijderen en hebben de meeste planten de overlevingsstrijd al opgegeven. Een enkele zonnebloem probeert nog dapper stand te houden.

Tot een paar dagen geleden deelde ik mijn huis met drie konijnen. Inmiddels hebben ook heel veel spinnen hun intrek genomen in mijn huisje, van die grote zwarte met harige poten. Die het ook nog presteren om op zo'n onmogelijke hoge plek te gaan zitten dat ik er niet bij kan met een glaasje en papier om ze te vangen en buiten te zetten. Doodmaken doe ik niet. En niet alleen omdat het deze week dierendag is. Overigens vinden konijnen dat het nu tijd is om die zomervacht echt te laten vallen, dus drie keer per dag stofzuigen mag ik wel doen om geen tapijtje in huis te hebben.

Leuk vind ik deze week dus niet. Maar depressief ben ik ook niet hoor, zo erg is het niet. Dat kan ook niet, want ik woon in Zutphen. En daar hebben ze de allerbeste oplossing om deze niet-leuke week af te sluiten: De Bokbierdag. Ik kan niet wachten!

reageer als eerste
Meer berichten