WEER deelnemers wandelen door Nieuwstad. Foto: Karin Stronks
WEER deelnemers wandelen door Nieuwstad. Foto: Karin Stronks

WEER-Achterhoek van A tot Z, dag vijf: Zutphen

Algemeen

ACHTERHOEK - De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert samen met zeven gemeenten in de Achterhoek, ondersteund door het Gelders Genootschap en de provincie Gelderland, een week waarin allerlei soorten ruimtelijke opgaven worden gekoppeld aan de kracht van erfgoed, aan de eigenheid van de regio.

Door Karin Stronks

Er wordt samen met bedrijven en bewoners onderzocht wat de identiteit van de Achterhoek is en hoe ze kan worden ingezet om voor de regio specifieke oplossingen te vinden voor complexe opgaven op ruimtelijk, duurzaam en economisch gebied. WEER staat voor Week van Erfgoed En Ruimte in de Achterhoek. Elke dag van WEEK wordt georganiseerd door één of twee deelnemende gemeenten.

De slotdag van de inspirerende WEER week werd gehouden in Hanzestad, vestingstad Zutphen, thema van deze dag was 'Vitale stadscentra'. De dag begon in de st Elisabethkapel waar de Zutphense presentatrice Marlies Claasen als dagvoorzitter iedereen van harte welkom heette. Ze sprak met wethouder René Sutters en organisator van deze week Frank Strotenberg van RCE over de leegstand en de kracht in en van Zutphen, het erfgoed, de verbeterpunten en kansen in de Hanzestad, waarin het woord 'trots' naar voren kwam. Stadsarcheoloog Michel Groothedde en binnenstad manager Remco Feith gaven uitleg over de plannen voor Nieuwstad.

In drie groepen maakte het gezelschap een wandeling door Nieuwstad, zo kon men zelf het al ontwikkelde deel zien met de moderne voorzieningen als ook de leegstand en panden die aan een opknapbeurt toe waren. Terug in de sint Elisabethkapel gaf Marlies Claasen het woord aan Nicolette van Dam en Sjoerd Marijnissen, twee studenten van de universiteit van Delft, die mede namens hun studiegenoten een visie gaven over Nieuwstad. Ze bezochten het deel van Zutphen, spraken met bewoners, liepen rond, 'voelden' de stad. Later werd het ervarene in kaart gebracht, wat is er nu, wat te doen, erfgoed restaureren, vernieuwen, meer groen, en niet onbelangrijk, voor wie? Vijf groepen van vier studenten bogen zich over het 'vraagstuk Nieuwstad'. De kern van drie concepten was dat verborgen kwaliteit een boost moet krijgen, levendigheid op straat noodzakelijk is en de identiteit van de stad verbonden moet worden met nieuwe functies onder het motto Geluk, Geheim en Gemis.

's Middags werd ook in Zutphen in groepen gebrainstormd over de vraagstukken van de 'Vitale Stadscentra' van de stad, met speciale aandacht voor Nieuwstad. WEER-Achterhoek van A tot Z werd afgesloten met het programma DADD, De Achterhoek Draait Door onder leiding van Marlies Claasen waarin diverse gasten vertellen over de identiteit van de Achterhoek en ervaringen in de week, aangevuld met creatieve intermezzo's van onder andere de Ridders van Gelre.

Tijdens WEER verkennen bewoners en bedrijven met elkaar welke kennis, expertise en werkvormen vruchtbaar zijn om in een veranderde samenleving erfgoed-waarden een duurzame toekomst te geven. De RCE speelt hier een eigen rol, maar die rol verschuift en vraagt om nieuwe kennis en expertise. Dat geldt ook voor andere erfgoed-partijen zoals gemeenten. Het RCE benadrukt: "We leven in een wereld waarin deskundigheid een begrip is waar veel verschillende groepen mensen een eigen invulling aan geven: bollebozen, bedrijven, bestuurders en ook burgers. Dat geldt ook voor wat van waarde wordt gezien. Het is niet langer alleen de expert die vanuit z'n kennis en expertise eenzijdig kan bepalen wat van waarde is, wat van waarde gevonden wordt lijkt steeds meer de uitkomst van een onderhandeling te zijn."

Ochtendprogramma WEER in st Elisabethkapel. Foto: Karin Stronks
De groepen maken een wandeling door Nieuwstad, Zutphen. Foto: Karin Stronks
Marlies Claasen opent de slotdag van WEER. Foto: Karin Stronks
Nieuwstad wordt geanalyseerd door de groepen. Foto: Karin Stronks
Marlies Claasen roept de studenten naar voren. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant