Erve Eme, zomer 2017. Foto: PR
Erve Eme, zomer 2017. Foto: PR

Erve Eme in Zutphen genomineerd voor Gouden Gelderse Roos

Algemeen

ZUTPHEN - Erve Eme uit Zutphen behoort tot één van de tien genomineerden voor de Gouden Gelderse Roos. De Gouden Gelderse Roos is een tweejaarlijkse erfgoedprijs die vanaf 2017 door Erfgoed Gelderland in het leven is geroepen, om inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland een podium te bieden. Vóór 10 november zullen de overgebleven drie genomineerden bekend worden gemaakt.

De jury, bestaande uit Josan Meijers, Marc Wingens, René Arendsen, Leo Adriaanse en Dolly Verhoeven, over Erve Eme: "Een plek die tot de verbeelding spreekt en waar de ervaring van het publiek centraal staat.".

Genomineerden
De overige genomineerden zijn: Landjuweel van Gelderland (Oud Dijk Didam), Achterhoek College (Doetinchem), Interactieve Studiezaalwand (Tiel), VR Bunker van Seyss Inquart (Apeldoorn), Gelderse smaken: voeding en gerechten in acht Gelderse musea (Gelderland), Verhalenvangers van het Onderduikmuseum (Aalten), Kamers op Kolkenstein (Terwolde) en multimediaproject HELP ELKANDER (Velp) en Virtual Reality in Museum Nijkerk (Nijkerk).

Gouden Gelderse Rozen
De Gouden Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact. Er worden twee Gouden Gelderse Rozen uitgereikt: de publieksprijs en de juryprijs. De genomineerden voor de juryprijs dingen tevens mee naar de publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van 1000 euro en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Over Erve Eme
Het klein archeologisch openluchtmuseum Erve Eme is een reconstructie van een vroeg-middeleeuws erf in Zutphen op basis van archeologische vondsten. Het bevat unieke reconstructies van gebouwen uit de Frankische tijd, de periode na het vertrek van de Romeinen en vóór de komst van het rijk van Karel de Grote. Hier kun je zien en meemaken hoe het leven in 700 na Christus ongeveer moet zijn geweest.

Erve Eme is mede tot stand gekomen door ondersteuning van de afdeling Archeologie, Gemeente Zutphen (Michel Groothedde en Bert Fermin), EXARC (Roeland Paardekooper), Historisch Openluchtmuseum Eindhoven (Ward Rennen / Luc Eekhout), Erfgoed Gelderland (Liesbeth Tonckens) en de Vereniging voor Experimentele Archeologie en Educatie (VAEE) en vele vrijwilligers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant