Frank Keizer schenkt alvast een biertje in. Foto: Meike Wesselink
Frank Keizer schenkt alvast een biertje in. Foto: Meike Wesselink

Nieuw festival met in de hoofdrol bier

Algemeen

Zutphen - Zo'n 25 speciaalbieren zijn er vertegenwoordigd op het Speciaalbier Festival Zutphen op 20 augustus (vanaf 13.00 uur) in het Vogelpark. Organisatoren Hans-Jurgen Meurs en Frank Keizer zien het bierfestival als een soort vooraankondiging van het Bokbierenfestival.

Door Meike Wesselink

Frank die manager is bij Kings & Queens en mede-organisator van het festival: "Hans-Jurgen was in Deventer op een bierenfestival en werd daar zo enthousiast van dat hij dacht: 'Dat wil ik in Zutphen ook'. Ook omdat bokbier hier nogal populair is, leek het ons een goed idee. En we hebben inderdaad alleen nog maar positieve reacties gekregen. We gaan er dan ook een heel gezellig festival van maken in het Vogelpark waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar ze lekkere bieren kunnen proeven en er van alles over te weten kunnen komen. Het personeel hier wordt speciaal geïnstrueerd om nieuwsgierige bezoekers te kunnen helpen."

Palm, Rodenbach, Cornet, Omer, Ayinger, Het Anker; het is een greep uit de biermerken die vertegenwoordigd zijn op het festival waar grote biertafels komen te staan om gezellig aan te kunnen proeven. "Over het Maneblusserbier van Het Anker ken ik nog wel een mooi verhaal", vertelt Frank enthousiast. "In het Belgische Mechelen waar het bier wordt gebrouwen dachten de inwoners op een goede avond in 1687 dat de kerk in brand stond. Heel het dorp trok er op uit om de brand te blussen, maar het was loos alarm. Want wat leek op vuur, was alleen maar een maan geweest die achter de kerktoren scheen, waardoor het net leek of er brand was uitgebroken. Ter ere van de historische gebeurtenis is Maneblusser speciaal gebrouwen."

Frank houdt zelf ook best van speciaalbieren. "Hier bij Kings & Queens hebben we er aardig wat op de kaart staan. Het is populair hier."
Het festival dat tot zonsondergang doorgaat, is gratis toegankelijk. Dj Wilbert van BFM draait gedurende de middag en avond relaxte loungemuziek en voor de kinderen wordt er een springkussen opgeblazen. "En er is een wijnbar voor wie liever een wijntje drinkt. Nu alleen nog hopen op mooi weer."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant