Dit jaar is het vanwege de werkzaamheden aan de Oude IJsselbrug niet mogelijk de brug te passeren. Foto: Achterhoekfoto.nl/Dennis van der Toorn Vrijthoff
Dit jaar is het vanwege de werkzaamheden aan de Oude IJsselbrug niet mogelijk de brug te passeren. Foto: Achterhoekfoto.nl/Dennis van der Toorn Vrijthoff

Kortere afstand en finish in Vispoorthaven voor Vrije Slag door de IJssel 2017

ZUTPHEN - De Vrije slag door Zutphen is dit jaar geen eendaags, maar tweedaags evenement. Op zaterdag 19 augustus is het traditionele open water feest voor de zwemliefhebber in de Berkel en op zondag 20 augustus vindt het zwemmen in de IJssel plaats. Vanwege werkzaamheden aan de kade en de Oude IJsselbrug is de zwemtocht door de IJssel aangepast. Deze zal dit jaar geen zeven kilometer maar 6020 meter lang zijn en eindigen in De Vispoorthaven.

Voor gezinnen en beginnende open water zwemmers zijn de afstanden 250 en 500 bij uitstek geschikt en bij de geoefende zwemmer zijn anderhalf of drie kilometer de favoriete afstanden. Ook voor de Zutphense Halve Mijl (920 meter) is weer volop belangstelling. De deelnemers lopen in optocht van de inschrijftafel richting stad om van daaruit naar de finish te zwemmen. Voor alle afstanden zijn nog kaarten in de voorverkoop. Belangstellenden wordt geadviseerd daar gebruik van te maken. De run op kaarten groeit elk jaar en de kans op een uitverkochte afstand is aanwezig. Voor meer informatie en inschrijven kan men terecht op de website.

Aangepaste tocht vanwege werkzaamheden
Na het succesvolle experiment van H2O in 2016 (1150 meter van haven naar haven) vindt dit jaar voor het eerst sinds 1959 weer de roemruchte zwemtocht Cortenoever-Zutphen plaats. Met het verschil dat het dit jaar niet mogelijk is om de hele tocht van zeven kilometer te zwemmen. In verband met ingrijpende werkzaamheden aan kade en Oude IJsselbrug kunnen de zwemmers namelijk niet de brug passeren. Hiervoor is de onderdoorgang te nauw. Voor 2017 betekent dit dat de finish in De Vispoorthaven is en niet in de Noorderhaven. Dit jaar zwemmen de deelnemers dus 6020 meter.

Binnen drie weken uitverkocht
De belangstelling onder geoefende zwemmers is enorm groot, dit blijkt wel uit het feit dat alle deelnamebewijzen in december al binnen drie weken waren uitverkocht. Bovendien zijn het parcours en de afstand uniek te noemen voor openwatertochten. Behalve de Lektocht is er eigenlijk geen vergelijkbaar open water evenement. Deelname is alleen voor zwemmers die aantoonbare ervaring hebben in lange afstanden onder vergelijkbare omstandigheden.

Speciale meetapparatuur
Vorig jaar werd 'Zutphense Kaas' geïntroduceerd, een unieke boei met speciale meetapparatuur die continue gegevens door geeft over de kwaliteit van het water en de watertemperatuur in de Berkel. Belangstellenden kunnen via de website zien wat de stand van zaken is. De belangstelling voor dit unieke apparaat is overweldigend. Dit jaar maken organisatoren van triatlons en open water evenementen uit het hele land gebruik van deze voor Zutphen ontwikkelde techniek. De 'kaas' wordt donderdag 10 augustus om 17.00 uur in de Berkel geïnstalleerd.

Schoonmaakactie
Kluizen, fietsen, telefoons, winkelwagen en andere obstakels waren in de afgelopen jaren de buit bij de schoonmaakactie door de duikers van Albacare die het hele traject in de Berkel inspecteren. Op vrijdag 11 augustus om 19.30 uur vindt deze schoonmaak plaats.

Onderzoek in samenwerking met RIVM
Over zwemmen in open water zijn veel misverstanden. Dat je er ziek van kunt worden is er één van. De organisatie van De Vrije Slag Door Zutphen gelooft daar niet in en wil juist aantonen dat ons oppervlaktewater steeds schoner wordt en er steeds meer plekken geschikt zijn om te zwemmen. Om die reden doet de organisatie samen met het RIVM onderzoek naar blootstelling aan antibioticaresistente bacteriën door zwemmen in oppervlaktewater. Vele deelnemers van DVSDZ werken mee aan dit onderzoek.


www.dvsdz.nl

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzutphen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=720,721,723" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>