Krijn van der Heijden aan het bureau waar hij zijn boek over dr. Thate voltooit. Op het beeldscherm prijkt een aquarel dat de huisarts maakte. Foto: Eric Klop
Krijn van der Heijden aan het bureau waar hij zijn boek over dr. Thate voltooit. Op het beeldscherm prijkt een aquarel dat de huisarts maakte. Foto: Eric Klop

Krijn van der Heijden legt laatste hand aan boek over huisarts Thate

VORDEN/WARNSVELD - De Warnsveldse huisarts Thate kon die zomerdag zijn ogen niet geloven. Maar hij zag het goed. Het geijkte KNMI-meetstation dat in zijn achtertuin een plekje had wees 38,6 graden Celsius uit. Daarmee werd woensdag 23 augustus 1944 een officieel Nederlands hitterecord gevestigd, dat tot op de dag van vandaag niet is geëvenaard, laat staan gebroken.

Door Eric Klop

Het is een van de episodes die Krijn van der Heijden uit Vorden beschrijft in zijn boek 'Jan Thate, huisarts te Warnsveld; scènes uit een rijk leven', dat begin oktober verschijnt. De ondertitel dekt de lading volledig. Dokter Thate was een zeer veelzijdig mens. Want naast de gezondheid van zijn dorpsgenoten lagen nog veel meer zaken hem na aan het hart. "Zo zette hij zich na de oorlog in voor de wederopbouw van Warnsveld", weet Van der Heijden. "Ook de sociale. Daarnaast was hij een fervent weer- en sterrenkundige. Niet academisch geschoold, maar hij wist er wel ontzettend veel van. Voor zijn sterrenkijker sleep Thate zelf de spiegels. Een andere hobby was beeldende kunst. Zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen kennen een bijkans professioneel niveau. Hij kreeg les van een van zijn patiënten: de bekende kunstenaar Herman Dijkjans. Waar de drukbezette dorpsdokter de tijd vandaan haalde? Ooit toog hij na een nachtelijke bevalling naar de oever van de Berkel om in het vroegste ochtendlicht de rivier vast te leggen in een aquarel. Schijnbaar had hij weinig slaap nodig.".

Johannes Baptiste Thate (1906-1995) werd geboren op kasteel Den Bramel in Vorden. Van 1935 tot 1970 voerde hij een huisartsenpraktijk aan de Rijksstraatweg te Warnsveld. Zijn rijke leven blijkt te langen leste een boek waard. Auteur Krijn van der Heijden vertelt hoe dat z'n beslag kreeg: "De plaatselijke Dorpsraad bracht een paar jaar geleden een publicatie over Warnsveld in oorlogstijd uit. Tijdens de research dook om de haverklap de naam van huisarts Thate op. Daar moest meer mee te doen zijn. Bij zijn dochter bleek een schat aan materiaal aanwezig. Dagboeken, aantekeningen, krantenknipsels. En kunst van zijn hand niet te vergeten. Gegevens genoeg voor een boek, waarvoor echter nog wel een schrijver nodig was. Of ík daar zin in had? Jazeker!".

Van der Heijden, onder meer voormalig raadsgriffier van de gemeente Zutphen, heeft zowel enkele studieboeken over gemeenterecht als een drietal psychologische romans en inmiddels ook een thriller op zijn naam staan. Een jaar geleden toog hij aan het werk voor een levensbeschrijving. "Ik besloot er geen chronologische biografie van te maken. Het leven van Thate wordt gevolgd in scènes, waarbij aan de hand van een thema zijn leven, werk en hobby's aan bod komen. Om al dat nagelaten materiaal door te spitten en te vatten in verhalen, was een forse maar boeiende klus. Daarnaast maakte ik gebruik van input uit recente interviews met oud-patiënten. Uit dit alles kwam een charmant en veelzijdig mens naar voren. Een bevlogen en zorgzame huisarts, een begaafd kunstenaar en een gefascineerd sterrenkundige en weerwaarnemer. Maar ook iemand die een tikkeltje halsstarrig kon zijn, doch wars was van poeha. Hoewel in zijn tijd een dorpsnotabele, kon hij heel lelijk doen tegen dames en heren die het hoog in de bol hadden.".

De Vordense schrijver legt momenteel de laatste hand aan de onderschriften van de talloze illustraties die een plek in het boek krijgen. De officiële presentatie heeft 7 oktober plaats. Ook start dan in het Warnshuus een drie maanden durende expositie over de dokter. Last but not least wordt die dag het 'Dr. Thate Plantsoen' onthuld. "Vlakbij de Molenbult. Nadat hier in de oorlog een V1 terecht kwam, was Thate er als eerste bij om eerste hulp te verlenen", verklaart Krijn van der Heijden.

'Jan Thate, huisarts te Warnsveld' wordt uitgegeven door Diepenmaat in Dieren. Het boek gaat 19,95 euro kosten, maar wie nu al intekent bij de Warnsveldse Read Shop op de Dreiumme betaalt 17,50.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzutphen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=720,721,723" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>