V.l.n.r.: Henk Hölscher, Meggie Stempher, Sébastian Klinker, Hanna Beuling en Henk Janssen. Foto: Meike Wesselink
V.l.n.r.: Henk Hölscher, Meggie Stempher, Sébastian Klinker, Hanna Beuling en Henk Janssen. Foto: Meike Wesselink

Leerlingen ontdekken omvangrijke mogelijkheden verduurzaming scholen

Algemeen

Zutphen - Een simpele rekensom wijst het uit: het Stedelijk Zutphen kan 244.000 euro (en bijna 2.624.000 kilowattuur) besparen door over te stappen op duurzame verlichting. Leerlingen van de school kwamen tot deze conclusie tijdens een speciaal project over duurzaamheid. "Maar zo simpel was het sommetje niet", aldus ondernemer Henk Hölscher die het hele gebeuren aanzwengelde. Het project is reeds gepresenteerd bij het schoolbestuur, nu hoeft het alleen nog maar uitgevoerd.

Door Meike Wesselink

Een simpel sommetje was het allesbehalve. Een gedegen onderzoek voor de vijftien leerlingen die de hoogbegaafdheidsmodule van het Stedelijk volgen, ging eraan vooraf. Rekenen en onderzoeken, financiers zoeken en niet leunen op subsidies, onderhandelen, een goede besteding voor het bespaarde geld zoeken en dat alles maatschappelijk verantwoord; dat was de opdracht die Henk Hölscher de leerlingen meegaf. Hölscher, maatschappelijk betrokken ondernemer en eigenaar van Inntel Hotels predikt graag over verantwoord ondernemen. Dit keer gaf hij samen met collega Herman Bronsvoort een lezing over duurzaamheid op het Stedelijk. "Je moest eens weten bij hoeveel kinderen duurzaamheid nog helemaal niet leeft. Het vraagt een andere manier van denken, maar die omslag ga ik in dit leven niet meer meemaken. Daarom moet je het overdragen."

Iets dergelijks doen hij en zijn collega wel vaker, maar voor een klas hoogbegaafden moest Hölscher af en toe zelf zijn hersens behoorlijk laten kraken. "Als ik gedurende het onderzoek een mail las van een van de leerlingen, kreeg ik het gevoel dat ik met mijn manager aan het communiceren was. Het onderzoek moest dus een niveautje hoger worden gebracht. We gaven de leerlingen de opdracht om te onderzochten of verlichting wel echt dat doet wat op de verpakking staat vermeld en de kinderen hebben zelf aan de telefoon gezeten met lampenproducenten en financiers. Ook hebben we ze uitgedaagd om verder te kijken, bijvoorbeeld door na te denken hoe het bespaarde geld weer opnieuw in duurzaamheid kan worden geïnvesteerd. De leerlingen hebben met zoveel enthousiasme en passie aan het project gewerkt, dat werkte enorm prikkelend."

Leerlingen Meggie Stempher en Sébastian Klinker zijn samen met hun schoolbegeleider Hanna Beuling naar het Cleantech Center gekomen om hun onderzoek toe te lichten. "In het begin hadden we zoiets van: 'leuk project', maar het begon steeds serieuzer te worden en we gingen er meer en meer in geloven. Nu staan we op het punt om er ook echt iets mee te doen", vertelt Sébastian niet zonder trots. Meggie vult aan: "We hebben niet alleen naar cijfers gekeken, maar ook naar de mensen er omheen. Zo zijn we bij Delta op bezoek geweest om te kijken of ze ons kunnen helpen met het overstappen naar duurzame verlichting. Het geld dat we besparen willen we graag zelf in beheer krijgen. Ook daarvoor hebben we al plannen. Een vast deel willen we sparen, maar we reserveren ook een gedeelte voor excursies en activiteiten voor kinderen wiens ouders dat niet goed kunnen betalen. We willen ook zonnepanelen, een deel gaat naar War Child, maar ook naar nieuwe boeken in de mediatheek."

Hanna Beuling kijkt trots naar haar pupillen. Ze besloot het project te begeleiden, maar kreeg al gauw in de gaten dat het heel wat omvangrijker werd dan ze aanvankelijk dacht. "Ik ben er ontzettend trots op dat onze leerlingen dit voor elkaar hebben gekregen. Ze hebben zich inhoudelijk enorm verdiept, maar ook geleerd om samen te werken. Kinderen van klas een tot en met zes hebben aan dit project meegewerkt."

Voor Hölscher die een stoot energie heeft gekregen van het aanstekelijk enthousiasme van de kinderen, is het nu zaak dat de leerlingen ook serieus genomen worden in hun bevindingen en dat het project een vervolg krijgt. "Die 244.000 euro geldt alleen nog maar voor het Stedelijk. Stel je voor dat alle Zutphense scholen zouden investeren in duurzame verlichting. En dan gaat het alleen nog maar over geld. De werkelijke besparing op energie bedraagt voor het Stedelijk alleen al bijna 2.624.000 kilowattuur. Daarom hebben we het project nu overgedragen aan het innovatiegilde van het Cleantech Center. "Om het schoolbestuur te overtuigen heb je gewoon ondernemers nodig", daarvan is Henk Janssen van het innovatiegilde overtuigd. "Door beslommeringen op scholen raken dit soort zaken nog wel eens naar de achtergrond. Als ondernemers laten zien dat ze de kinderen serieus nemen en durven te investeren, kan dat alleen maar helpen. Hier ligt gewoon een prachtig plan dat prima gedragen kan worden door de kinderen zelf."

Voor informatie, zie de website: www.cleantechcenter.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant