Columns

Column Paul Bombeld - Zoektocht studentenwoning

Zoektocht studentenwoning

Sinds enkele maanden zijn we op zoek naar een studentenwoning in Amsterdam. De hippe dochter ruilt het Baudartius College in voor de Vrije Universiteit in de hoofdstad. En omdat de woningmarkt daar oververhit is, zetten dochter en vader de zoektocht al vroeg in.

Het lijkt haar wel leuk om met twee vriendinnen gezamenlijk een flatje te gaan huren. De zoektocht begint op internet waar al snel een schimmige wereld voor ons opengaat. Voor mij in ieder geval schimmig, omdat ik er soms niets van begrijp. Als we hier in het oosten een woning willen kopen hebben we te maken met één verkopende makelaar. Maar als we in Amsterdam willen huren komen we dezelfde woningen tegen bij heel veel verschillende aanbieders. Soms gebruiken ze dezelfde foto's en een andere keer blijkt uit de foto's dat de flat plotseling is ingericht en is er sprake van gemeubileerde verhuur. Per aanbieder kan de huurprijs flink verschillen en dan hebben we het helemaal nog niet over de servicekosten. Ik dacht altijd dat die servicekosten voor iedere huurder in de flat recht evenredig gelijk zijn, maar dat blijkt dus daar beslist niet het geval. Op heel veel manieren worden de belangstellenden maximaal uitgeknepen. Helaas, we zullen het er mee moeten doen.

Het is dinsdagmiddag halftwee. We hebben een afspraak met een makelaar. Op loopafstand van de universiteit hebben de studentes in pré een mooi flatje gevonden met drie slaapkamers. Het zonnetje schijnt lekker als we een kwartiertje te vroeg op het afgesproken adres verschijnen. Een nieuwsgierige buurvrouw zit op haar balkon. Ze wil met liefde kwijt dat ze voor haar flatje 700 euro betaalt. De drie studentes boven haar zijn straks bijna 1700 euro kwijt. Slik, zo stromen de zuur verdiende studentencentjes rijkelijk in de zakken van de huisjesmelkers. Er komt een scooter aanracen. Een of andere gladjanus stapt af, zwijgend opent hij de galerijdeur en sprint naar boven. In de flatwoning gaat hij in een hoek staan: 'Ik ben de makelaar, als er vragen zijn hoor ik het wel'. En daarmee kunnen we het doen. De slaapkamers zijn niet groot, maar de woonkamer maakt veel goed.
Een week later zitten we met alle ouders en drie studentes bij elkaar in Zutphen voor de laatste onderlinge afspraken. We worden het eens, volgende week gaan we de het huurcontract tekenen. Om een uur of halftien, als we op de fiets naar huis stappen komt er een mailtje op de telefoon van de dochter binnen. De makelaar laat weten dat de pandeigenaar de woning per direct uit de verhuur heeft gehaald. Alle afspraken zijn vervallen. We staan perplex. Deze week gaat de zoektocht naar een flat of kamer opnieuw beginnen. De tijd begint te dringen.

1 reactie
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzutphen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=720,721,723" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>