Forse subsidie brengt restauratie van St. Jan Zutphen grote stap dichterbij

ZUTPHEN - Het restauratieteam van de Parochie HH. Twaalf Apostelen heeft bekend gemaakt dat er forse subsidies zijn toegekend voor het project. De Stichting Sociaal Fonds Sint-Walburgis en de gemeente Zutphen zijn hiervan de belangrijkste. Het team is nu in gespannen afwachting van de uitslag van de aanvraag van subsidie bij de provincie Gelderland. De St. Jan is monument van het jaar Zutphen 2016-2017.

De Stichting Sociaal Fonds Sint-Walburgis Zutphen steunt de restauratieplannen met een bijdrage van 150.000 euro. Voorzitter van de locatieraad van de St. Jan, Berry Wessels: "Deze bijdrage is fantastisch, we zijn dankbaar voor elke bijdrage groot en klein maar dit geeft ons natuurlijk een flinke zet in de goede richting". Het team is nu bezig met het opstarten van een crowdfundingsactie. Die start waarschijnlijk in september.
Herman Veldscholten van het restauratieteam vertelt: "Ondanks de mooie subsidies is er nog veel geld nodig. Iedereen kan straks op zijn eigen wijze een bijdrage leveren aan de restauratie van de St. Jan. We hopen op deze manier het project financieel helemaal rond te kunnen krijgen. We hopen ook met de acties een duurzame band op te bouwen met iedereen die het kerkgebouw een warm hart toedraagt".

Bijdrage gemeente Zutphen
Van de gemeente Zutphen krijgt het restauratieteam een bijdrage van 50.000 euro. Wethouder Cultuur en Erfgoed René Sueters: "De restauratie is belangrijk voor Zutphen. Met de plannen verbeteren we de toegankelijkheid van het erfgoed. Specifiek de plannen voor een open restauratie waarbij bezoekers kennis kunnen maken met het restauratieambacht en de toegankelijkheid van de fantastische middeleeuwse toren willen we helpen versnellen".

Mogelijke steun provincie
Het restauratieteam hoort begin juli of ook de provincie Gelderland de restauratieplannen zal steunen. Herman Heuver, lid van het parochiebestuur: "Het is natuurlijk spannend of de provincie ons ook steunt. We zijn blij met elke toezegging en gaan direct aan de slag met de voorbereidingen van de restauratie."

De totale restauratiekosten zijn 750.000 euro. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed draagt 240.000 euro bij, de gemeente Zutphen 50.000 euro en het Walburgisfonds 150.000 euro. Het overige deel van de kosten moet bij elkaar worden gebracht met een provinciale subsidie en crowdfunding.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden