Afbeelding

Column Paul Bombeld - Grafstenen

Algemeen Columns

Grafstenen

Een paar weken geleden was het de laatste werkdag van de hippe dochter. Na twee jaar heeft ze haar baantje opgezegd bij Blokker op het Polplein. Nu gaat ze ervaring opdoen in de horeca, want dat komt goed van pas als ze na de zomer in de hoofdstad gaat studeren. Want geld hebben de dames altijd nodig en dan kunnen ze het maar beter zelf verdienen.
Op haar laatste werkdag wil ze nog wat spullen kopen, dus breng ik haar even weg. En terwijl we over de nieuwe rondweg rond de Polbeek rijden valt mijn oog op een serie nieuwe grafstenen in de berm. Grafstenen hier? Ongelofelijk, ter hoogte van Qlip en Aurubis ligt iets begraven? Wat zou dat zijn? En dan precies tussen de groene heggetjes die hier een paar jaar geleden zijn geplaatst.

Maar nu zijn de heggetjes plotseling onderbroken. Een paar struikjes zijn weggehaald en op de twee kopse kanten die dan ontstaan zijn een soort grafzerken geplaatst. En zo staan er opeens heel wat stenen rechtop zo pal langs de weg. Of is het iets anders en moeten we hier voortaan oversteken? Nu weet ik dat die weg van de provincie is, dus ik stuur een mail. Die gaat dan -heel deftig- naar het Provincieloket. En dat loket geeft weldra antwoord: 'Nee mijnheer Bombeld, dat zijn geen grafzerken. De rechtopstaande stenen zijn boekenleggers, een onderdeel van het Witte Lint. En het is absoluut niet de bedoeling dat u daar de doorgaande weg gaat oversteken. Daarvoor is de omgeving niet ingericht.'
Oh, hier is dus ruimte gemaakt om over te steken, maar dat is dus niet de bedoeling. Het is mij duidelijk. Maar die stenen zijn grijs van kleur. Hoezo onderdeel van het Witte Lint? Of zullen ze in mei ook een paar weken wit bloeien? Geen idee? En na zo'n vlot antwoord vraag ik het loket nog iets. 'Is het Witte Lint dan af, of kunnen we nog meer verfraaiing verwachten?' En die vraag gaat blijkbaar te ver. Ik zit nog steeds op antwoord te wachten.

En dan gebeurt er nog iets bijzonders. Ik word benaderd door Anne, redactrice van Simpel Media en onderdeel van de televisieproducent Endemol. In een nieuwe serie programma's over belastinggeldverspilling willen ze aandacht besteden aan het Witte Lint. Ze hebben daar in Amsterdam mijn eerdere column ook gelezen. Of ik op TV iets wil vertellen? Nou, mij niet gezien, ik ga daar voor een paar miljoen kijkers niet de wijsneus uithangen. Het item gaat overigens wel door. Ik heb de promospotjes voor 'Van Onze Centen' op SBS6 al voorbij zien komen. En helemaal aan het einde van het spotje zie je op de achtergrond het Witte Lint. Ik wacht in spanning af.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant