Op maaiveldhoogte kon een machinegeweer bediend worden op een ronddraaiende rail. Foto: PR
Op maaiveldhoogte kon een machinegeweer bediend worden op een ronddraaiende rail. Foto: PR

Nazaten Canadese soldaat onthullen straatnaambord in Leesten

WARNSVELD/LEESTEN - Op 5 april 1945 troffen de net bevrijde Warnsvelders in een kleine bunker het levenloze lichaam aan van Corporaal Morgan. Deze bunker, ofwel de 'put van Morgan', raakte in vergetelheid tot hij in 2015 werd teruggevonden door vrijwilligers van Gelders Landschap en team Archeologie van de gemeente Zutphen. De bunker is op 24 en 25 april blootgelegd. Vrijdag 5 mei komen de Canadese nazaten naar Warnsveld om hem te herdenken op de plaats waar zijn lichaam is gevonden. De nicht van de Corporaal onthult daarna een informatiebord bij de bunker en het straatnaambord 'Morganlaan' in de wijk Leesten-Oost.

Het straatnaambord wordt onthuld op de kruising van de Berghegelaan en de Morganlaan door burgemeester Annemieke Vermeulen, Henk Dijkman en Veronica O'Brien Morgan. In de toekomst zal deze verplaatst worden naar de juiste locatie. Tijdens de onthulling van het straatnaambord is de Ontario Legion Pipe Band uit Markelo aanwezig. Daarnaast wordt ook het vredesvuur uit Wageningen in ontvangst genomen.

Mogelijkheden bunker zichtbaar maken voor publiek
Na 72 jaar krijgen de nazaten van de Canadese Patrick Bryan Joseph Morgan de mogelijkheid de plek te zien waar het lichaam van de Corporaal is gevonden. De plek waar Morgan werd gevonden en waar hij waarschijnlijk is overleden, was een Duitse 'Koch bunker' waarin één soldaat zich schuil kon houden in een ruimte onder de grond. De kleine bunker was bereikbaar via een loopgraaf. Op maaiveldhoogte kon een machinegeweer bediend worden op een ronddraaiende rail. Gelders Landschap en de gemeente Zutphen bekijken de mogelijkheden (een deel van) de bunker zichtbaar te maken voor publiek.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten