Frans van Uem en Yvonne van Oeveren krijgen door burgemeester Wenking de erepenning van de stad Horstmar uitgereikt. Foto: Alize Hillebrink
Frans van Uem en Yvonne van Oeveren krijgen door burgemeester Wenking de erepenning van de stad Horstmar uitgereikt. Foto: Alize Hillebrink

Viering 25 jaar partnerschap Zutphen-Warnsveld met Horstmar

Algemeen

ZUTPHEN - Warnsveld en Zutphen vierden afgelopen zaterdag 18 juni hun 25-jarige partnerschap met de Duitse stad Horstmar. Hoewel de gemeente een terugtrekkende maakt is de vriendschap vanuit de inwoners nog hecht.

Met de gezamenlijke onthulling van een vriendschapseik bij dierenweide 't Spiker in Warnsveld werd door de burgemeesters Abbenhues van Zutphen en Wenking van Horstmar de vriendschap bezegeld. Abbenhues: "De eik is de koning der bomen en het symbool van kracht." Burgemeester Wenking sprak zijn ontroering uit. Met hun eerste openbare optreden wijdde de Warnsveldse 'Pretband 100 procent' vervolgens de boom met sfeer en swing in. De tachtig aanwezigen bleven klappen: "Eine zugabe?"
Horstmar, zo'n anderhalf uur rijden over de Duitse grens is met zijn 6500 inwoners beduidend kleiner dan Zutphen. Hier werd in de jaren '70 van de vorige eeuw het plan gesmeed voor een partijtje voetbal over de grens. Pas in 1991 werd de band door de politiek aangehaald en de relatie met Horstmar en de toenmalige gemeente Warnsveld officieel bekrachtigd.
Anno 2016 houden de Warnsveldse inwoners Frans van Uem en zijn partner Yvonne van Oeveren de stedenband levend. Al gebruikt burgemeester Abbenhues liever de benaming 'bevolkingsband' in plaats van stedenband en spreekt de burgemeester van Horstmar over 'Partnershaft'. Inderdaad, de stedenband 'oude stijl' heeft zijn beste tijd gehad. Het lijkt wel een hype, maar steeds meer gemeenten beëindigen hun stedenbanden, al dan niet uit bezuinigingsoverwegingen. Abbenhues: "Als het geen inhoud meer heeft moet je stoppen." Februari jongstleden beëindigde Zutphen nog haar stedenband met het Estlandse Tartu.
Inwoners van Horstmar en Warnsveld laten echter zien dat ze nog graag over hun grenzen heenkijken. Van Uem: "Het mannenkoor van Horstmar en het mannenkoor van Warnsveld wisselen regelmatig met elkaar uit. Voetbalvereniging de Warnsveldse Boys en de voetbalclub in Horstmar hebben nog regelmatig wedstrijden over de grens. En gelukkig wil de gemeente daarin faciliteren." Ceremoniemeester Vera dos Santos zegt het onomwonden: "Zonder Frans van Uem en zijn partner Yvonne, geen stedenband." Van Uem: "Dat is teveel eer. Een goede stedenband wordt gedragen door de gemeenschap. Het is een uitwisseling op cultuur, kunst en sportgebied. De meerwaarde van een vriendschapsband? Kijk naar de situatie van Europa op dit moment, we staan aan de vooravond van een mogelijk Brexit, dan zeg ik: als je in 't groot iets wil bereiken, dan moet je klein beginnen. Oud-burgemeester Bieleveldt van Horstmar zei in 1991 al: 'Wir müssen uns zusammenhalten.'"
Van burgemeester Wenking ontvingen Frans en Yvonne een onderscheiding, een erepenning van de stad Horstmar.

Onthulling vriendschapseik en plaquette door burgemeesters Abbenhues en Wenking. Foto: Alize Hillebrink
Frans van Uem en Yvonne van Oeveren krijgen door burgemeester Wenking de erepenning van de stad Horstmar uitgereikt. Foto: Alize Hillebrink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant