Eeco Rijken Rapp – jonge Boogiewoogiepianist en Youtube-held. Foto: Martijn Siemes.
Eeco Rijken Rapp – jonge Boogiewoogiepianist en Youtube-held. Foto: Martijn Siemes.

Boogiewoogie Warnsveld

Algemeen

Warnsveld - Ook de oudere generatie heeft een YouTube-held. Hij heet Eeco Rijken Rapp, hij speelt piano en probeert met zijn instructiefilmpjes iedereen warm te krijgen voor ouderwetse ragtime, jazz, blues en boogiewoogie. Afgelopen vrijdag zette hij samen met zijn band het podium van Het Nut in Warnsveld in vuur en vlam.

Het valt wel meteen op dat Eeco Rijken Rapp vele malen jonger is dan de muziek die hij speelt. Hij is ook vele malen jonger dan zijn publiek. Maar dat geeft niks. Rapp gaat zo op in zijn muziek dat hij na een paar nummers het zweet op het voorhoofd heeft staan en zijn band doorstoomt als een op hol geslagen trein.

De boogiewoogie die hij speelt komt uit de jaren '20, '30 en '40, maar het klinkt fris en modern. De bandleden van de jonge Boogiewoogie-pianist en –zanger kreeg ruim de gelegenheid voor treffende solo's. Bassist Alex Milo, drummer Ben Schröder en Frits Kaatee op klarinet en saxofoon grepen die momenten aan om hun instrumenten flink op hun donder te geven.

Dit jaar bestaat Stichting Jazzsociëteit Zutphen (beter bekend als Jazzclub Zutphen) 40 jaar. Alle reden om dit seizoen goed uit te pakken met de beste namen in de hedendaagse Nederlandse Jazz. Het was niet de eerste keer dat de aan het conservatorium opgeleide Rapp werd uitgenodigd door Jazzclub Zutphen en hopelijk ook niet de laatste keer want hij verdient een groter, jonger en in ieder geval een dansend publiek .

Ber Boersbroek, secretaris van Stichting Jazzsociëteit Zutphen: "Het publiek bestaat nog steeds uit de grijze golf. We hebben van alles geprobeerd om de jeugd binnen te halen, vrijkaarten via muziekleraren en sowieso een flinke korting op de toegangsprijs, maar het is ons nog niet gelukt." Boersbroek is wel tevreden over het goedbezochte eerste concert: "Er is geen twijfel mogelijk: dit was een mooie avond. Eeco en zijn drie goed geschoolde muzikanten speelden geweldig en je merkt ook dat hij de geschiedenis van de boogiewoogie heel goed kent." De Jazzclub programmeert nu zes maal per jaar een avond met jazz of daaraan gerelateerde muziek. Vanaf oktober tot en met april is er iedere maand een optreden. Op vrijdag november wordt het veertig-jarig jubileum echt gevierd met Miss Lulu White's RHCJB met gastspelers uit Duitsland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant