De vernieuwde Schupstoel met de goot waarin het gedicht van oud-stadsdichter Hanz Mirck is aangebracht. Foto: gemeente Zutphen

De vernieuwde Schupstoel met de goot waarin het gedicht van oud-stadsdichter Hanz Mirck is aangebracht. Foto: gemeente Zutphen

Vernieuwde Schupstoel officieel geopend

Wonen

ZUTPHEN - De werkzaamheden aan de Schupstoel in Zutphen zijn klaar. Wethouder Rick Verschure heeft het plein op zaterdag 18 juni officieel geopend. Na de officiële opening droeg dichter Hanz Mirck een gedicht voor dat hij speciaal voor de Schupstoel schreef. Ook de rest van de middag stond in het teken van de opening, met onder andere een ijskraam en een verrassingsact.

Herinrichting
De geschiedenis van het plein is verwerkt in het gedicht rondom de Schupstoel en er is ruimte voor terrassen. Ook zijn bomen geplant die verkoeling geven tijdens warme dagen. De gemeente heeft de afgelopen (corona)jaren gewerkt aan een herinrichtingsplan voor de Schupstoel. Er zijn zoveel mogelijk ideeën en wensen bij verschillende belanghebbenden opgehaald. Bureau BDP heeft het ontwerp gemaakt. Bij het ontwerpen van de nieuwe inrichting is rekening gehouden met de volgende punten:

- Creëren van rust en samenhang: door het weghalen van overbodig straatmeubilair en het maken van een overzichtelijk ontwerp.
-Historische karakteristiek van de ruimte beter zichtbaar maken: door een historische stoepzone langs de westelijke gevels en een bijzondere plek bij de middeleeuwse waterput.
- Flexibiliteit in gebruik mogelijk maken: met ruimte voor terrassen en de mogelijkheid voor een tijdelijk podium voor evenementen.
- Klimaatadaptief ontwerpen: met ruimte voor waterinfiltratie (zodat water kan wegzakken in de bodem), onderhoudsvriendelijk groen dat de biodiversiteit bevordert en bomen voor verkoeling tijdens de warme dagen.

Waarom deze nieuwe inrichting? Het intieme en karakteristieke pleintje de Schupstoel is een belangrijk deel van de historische binnenstad en kent een rijke geschiedenis. Het gebied ligt midden in het voetgangersgebied: een goede reden om  het plein een eigen identiteit te geven passend in de historische binnenstad. Verbeteringen waren ook gewenst vanwege een aantal problemen op het plein: fietsoverlast, busjes, het slecht bereikbaar zijn van winkels, onvoldoende zichtbaarheid van de panden door de fietschaos en de leegstand.

Gedicht Hanz Mirck
Op verzoek van de gemeente Zutphen maakte oud-stadsdichter Hanz Mirck een gedicht over de Schupstoel in Zutphen. Het plein moest weer een functie krijgen in de stad, en meer allure. Daarom verdiepte Mirck zich in de historie en de sociale functie die het plein in de stad heeft gehad. De Schupstoel was aanvankelijk een gracht waar schepen tol moesten betalen en werd later een plaats waar de wijkbewoners water kwamen halen. De goot waarin het gedicht is aangebracht, kun je ook zien als een waterkringloop, en dat inspireerde Mirck. Op de Schupstoel is te zien hoe mensen de woorden al lopend beginnen te volgen en tot hun verbazing ontdekken dat zich een heel gedicht ontrolt, dat uitlegt waar je bent. Ook in Apeldoorn is een gedicht van Mirck (die ook daar stadsdichter was) in een goot te vinden, bij de Marktstraat.

Als Neerlandicus is Mirck ook thuis in de processen van de taalverandering, die ervoor hebben gezorgd dat de naam van het middeleeuwse ‘Scippestoil’ veranderde naar het huidige ‘Schupstoel’ (wat dus niets te maken heeft met het martelwerktuig ‘schopstoel’). De verandering van woorden heeft Mirck in het gedicht terug laten komen door te laten zien hoe taal stromen kan. En dat past weer bij de functies van de locatie. In het gedicht zitten allemaal taalgrapjes, onder andere een verwijzing naar het gedicht ‘Droomschuim’ van Gerrit Achterberg en het gedicht ‘Slaapschuld’ van de Peer Wittenbols (vooral beroemd als toneelschrijver). Hieronder de volledige tekst van het gedicht.

Echo’s. Hier hebben wij de gracht begraven, hier scheppen we aan het touw van de taal ons bestaan uit de tijd, bij de put delen we het leven, samen morsen we onze verhalen; ondergronds bezinken zout en zoet weer tot het bloed van de stad: zo verschonen we ons, blussen onze gesprekken, begieten onze vruchten, de biggelende vragen, overlopende antwoorden, verdronken regels, samen rakelen we de druppelende vruchtbaarheid op, het verleden weerkaatst tussen de muren, sijpelt tussen onze vingers door, lekt uit onze monden: Scippestoil – Schupstoel – scheepstol - stadsdeel - schuilstad - stroomplein - schuimstroom - droomtuin - schuldslaap - scheptaal - taalschat. Hanz Mirck

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant