Marjolijn Moester, fractievoorzitter PvdA, overhandigt Corinne Abbas de rode taarten. Foto: PR
Marjolijn Moester, fractievoorzitter PvdA, overhandigt Corinne Abbas de rode taarten. Foto: PR

Rode taart voor Corinne Abbas en de buurtbewoners van de Schildersbuurt

Politiek

ZUTPHEN - Deze maand gaat de rode taart naar Corinne Abbas en de buurtbewoners van de Schildersbuurt omdat zij Stolpersteine hebben gelegd in hun eigen buurt. Stolpersteine zijn handgemaakte messing steentjes waarmee de slachtoffers van het nationaal socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Afgelopen zaterdag om 11.00 uur was het al druk in het speelpleintje aan de Frans Halslaan. In het bijzijn van vele buurtbewoners nam Corinne Abbas trots de taart in ontvangst. Ze voegt er gelijk aan toe dat zonder hulp en steun van de vele buurtbewoners dit resultaat, naast de Stolpersteine ook een film (over een van de Joodse kinderen), een boek en een wandelroute, niet had kunnen bereiken.

Op de dag van de onthulling van de 14 struikelstenen op 29 april 2022, is in een film vertoond in Luxor over een Joodse jongen die de oorlog overleefde: Frits Cohen. Jan Schreurs woont nu in het huis waar Frits in december 1942 vluchtte voor de Duitse bezetter. Zijn familie trof dit geluk helaas niet. Frits Cohen en Jan Schreurs hebben elkaar een paar maal kunnen ontmoeten. De verhalen van 14 joodse gezinnen, bewoners in deze wijk, zijn gebundeld in het boekje: ‘Joodse bewoners in de Schilderswijk Zutphen – een zoektocht naar verhalen’. Het boek met de verhalen over de Joodse gezinnen is te leen in de Bibliotheek van Zutphen en digitaal op te vragen via het mailadres: schilderswijk75jaar@gmail.com.

Corinne Abbas heeft ook een wandeling uitgezet. Deze wandeling voert lang de Stolpersteine die in de zomer van 2021 en in het voorjaar van 2022 in de Schilderswijk zijn gelegd. Corinne Abbas: “Het bijzondere van dit project is juist ook dat het de buurtbewoners met elkaar verbindt”.

Kersverse fractievoorzitter van de PvdA Marjolijn Moester: ‘Het is enorm te waarderen dat buurtbewoners samen het initiatief nemen om deze joodse gezinnen uit deze buurt te blijven herinneren en te herdenken”. “Er zijn al meerdere Stolpersteine in andere wijken en buurten, maar wellicht is het mogelijk ook meer Joodse gezinnen uit Zutphen zo te herdenken”, aldus Marjolijn Moester.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld