column Willem Nagel

column Willem Nagel

Exclusiviteit

Opinie Columns

Ik ken veel mensen van een bepaald geslacht, die erg enthousiast zijn over inclusiviteit en verbinding. Ze zamelen geld in voor minderheden, pleiten voor straten in regenboogkleuren en kijken je warm en innemend aan als je ze tegenkomt op de markt. En dan is het 8 maart en gaan ze ineens van alles organiseren waar ik niet bij mag zijn. De ‘Fear Of Missing Out’, is natuurlijk iets voor twintigers, daar zou ik op mijn leeftijd overheen moeten zijn. Maar de expliciete non-invitatie resoneert toch door in mijn gevoelsleven. Het roept vragen op; hebben vrouwen het leuker met elkaar als er geen man bij is? Waardoor komt dat dan? Staat een man symbool voor al het onrecht dat ze is aangedaan? Of nemen mannen te veel ruimte in? Staan ze in de weg als vrouwen hun pure vrouwelijkheid willen ervaren?

Nu ik er zo over nadenk besef ik dat ik gewoon heel nieuwsgierig ben. Kennelijk is de aanwezigheid van mannen zo bepalend dat vrouwen daar wel eens van af willen.

Ik herinner mij dat mijn toenmalige vrouw haar vijftigste verjaardag met alleen vriendinnen zou vieren. Die vriendinnen hadden allemaal mannen die een feestje aan hun neus voorbij zagen gaan en zo ontstond het idee om een platte kar en een tractor te lenen, ons allemaal als vrouw te verkleden en zo halverwege het feest een glorieuze entree te maken. Voor de zekerheid namen we een paar kratten bier mee. We konden niet het risico lopen om de hele avond op gemberthee door te brengen. Het verkleden bood ons groot plezier. Ik koos de kleurigste bloemenjurk van mijn vrouw en in de verkleedkist hadden we frivole pruiken die ik links en rechts aan kalende heren uitdeelde. We smeerden kwistig met lippenstift, mascara en poeder en klommen uitgelaten joelend op de kar. Zo kwamen we aan op een bedaard feestje. De eerste blik van mijn jarige vrouw (en kort daarna ex-vrouw) was geschokt, maar ze herpakte zich vrij snel en het werd een zeer geanimeerde avond. Alleen kwamen we er niet achter wat er leuker is aan een feestje zonder mannen erbij, want we waren er nu eenmaal. Beter had ik mij in mijn eentje in de bosjes kunnen verstoppen, maar ja ik ben een man hè. Dan zou ik wel erg weinig ruimte innemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant