Afbeelding

Energietransitie op z’n Zutphens

Opinie

Ik vind een brief van de gemeente Zutphen in mijn brievenbus. Het schrijven is niet voor mij bestemd, maar een van de vaste lezers van mijn column wil mij toch even informeren. Met een pen staat op het voorste velletje geschreven ‘ter inspiratie’. Nou, inspiratie kan ik wel gebruiken. Eens even lezen wat de gemeente aan een deel van de inwoners te melden heeft.

Het schrijven bestaat uit drie velletjes. Allereerst worden de uitkomsten van de enquête ‘energiezuinig wonen’ teruggekoppeld. Daarna wordt er een nieuwe procesbegeleider voorgesteld en tenslotte zit er een a4-tje bij met infographics. Kortom, de antwoorden op de eerdere vragen zijn in leuke grafiekjes verwerkt. De complimenten voor de ambtenaar die daar de nodige uurtjes in heeft gestoken.

Nu Nederland afscheid neemt van aardgas heeft de gemeente een Transitievisie Warmte geschreven. Daarin staat dat de wijken Leesten en Overkamp van het gas afgaan. Nu denk ik zelf dat de gemeente niet over de gasleiding gaat, maar in de brief wordt een andere indruk gewekt. De belangrijkste uitkomst van de enquête zijn drie open deuren: als eerste zijn de bewoners al bezig met energiebesparing, ten tweede willen ze doorgaan met besparen en overwegen zelfs een warmtepomp en ten derde willen ze weten wat dat kost. Ik laat het even op mij inwerken en kom tot de conclusie dat het drie keer over de portemonnee gaat. Dat herken ik wel, ik ben geen haar beter.

Volgens mijn tipgever rammelt het met de uitkomst van de vragenlijst een beetje. De enquête is niet representatief en het trekken van conclusies is uiterst discutabel. Ik verbaas mij erover dat 70% van de gloednieuwe woningen in de Looërenk & Woud bij de bouw nog een cv-ketel heeft gekregen. Ik zie daar op de daken overigens ook maar een paar zonnepanelen liggen, niemand legt zijn dak vol.

Het goede nieuws staat op pagina 2. De gemeente heeft een procesbegeleider aangesteld die met de bewoners in gesprek gaat. Hij stelt zich in de brief keurig voor en hoopt dat over een jaar de bewoners van de Overkamp en Leesten een beter beeld hebben van hoe zij in de toekomst hun huis kunnen verwarmen. De procesbegeleider komt daarvoor helemaal vanuit de regio Tiel naar Zutphen. Als actief lid van GroenLinks meldt hij vol trots op Facebook dat hij zojuist 4 kuub essenhout heeft gekocht om de komende maanden zijn eigen woonhuis te verwarmen.

Ik hoop dat de man deze weken niet toevallig op de Nieuwstad belandt. Want terwijl hij de Overkamp en Leesten moet overtuigen van het aardgas af te gaan, vervangt netbeheerder Liander aan de Nieuwstad de oude gasleidingen door gloednieuwe. Deze pijpen gaan de binnenstad weer decennia lang van aardgas voorzien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant