Sfeerbeeld van demonstratie tegen sluiting WALHALLAb. Foto: Rudi Hofman

Sfeerbeeld van demonstratie tegen sluiting WALHALLAb. Foto: Rudi Hofman

Strijdbare deelnemers protestmars: ‘Er moet een doorstart van WALHALLAb komen’

Onderwijs

ZUTPHEN - Ouders, jongeren en medewerkers van WALHALLAb weigeren zich neer te leggen bij de gedwongen sluiting van de creatieve  leer- en werkplaats voor jongeren. Dit hebben zij zaterdag luidkeels laten horen tijdens een protestmars met een kleine vijftig deelnemers door de Zutphense binnenstad. Hun oproep was duidelijk: ‘Dames en heren, wij protesteren. WALHALLAb moet door, roepen wij in koor’.

Door Rudi Hofman

In de regen verzamelen de deelnemers aan de protestactie zich zaterdag rond het middaguur bij WALHALLAb aan de Waterstraat. Een aantal van hen, onder wie Aram (9), heeft spandoeken of protestborden bij zich. Aram spreekt tegenover zijn moeder zijn verbazing uit dat de teksten op veel borden en doeken niet rijmen. Dat doet de tekst op zijn bord wel: ‘Het enige wat ik snap is een open WALHALLAb’. Daar is tot verdriet van de aanwezigen al een poos geen sprake meer van.

In januari sprak de rechtbank het faillissement uit over de Stichting WALHALLAb NL. Dit betekende de sluiting van zowel de vestiging in Zutphen als die in Helmond en Capelle aan den IJssel. De problemen begonnen vorig jaar toen bekend werd dat de penningmeester en secretaris zich onrechtmatig hadden verrijkt. De twee hadden eerder dat jaar oprichter en drijvende kracht Marco Mout geschorst na een integriteitsmelding van een stagiair. 

‘Vies spelletje’
Tot op heden is over deze melding inhoudelijk niets bekend. “Maar binnenkort komt hier meer duidelijkheid over”, zegt Margje Gevers. Zij is medeorganisator van de demonstratie die, zo benadrukt zij, op initiatief van ouders en WALHALLAb-leerlingen tot stand is gekomen. “Ik geloof er absoluut niets van dat Marco iets verkeerds heeft gedaan en ben ervan overtuigd dat er een heel vies spelletje ten koste van hem wordt gespeeld.”

Gevers en de andere demonstranten staan volledig achter Mout en hopen dat hij de kans krijgt om na een doorstart - waaraan de curator werkt - de draad weer kan oppakken bij zijn levenswerk. “WALHALLAB is geen WALHALLAb zonder Marco. WALHALLAb is zijn idee, zijn visie en zijn ziel zit erin. Hij gaat zo fantastisch goed om met kinderen”, zegt Margje. Zij kan het weten, omdat een van haar kinderen jarenlang de creatieve leer- en werkplaats heeft bezocht. “Mijn zoon kwam daar toen hij negen was. Hij zocht een plek waar hij zijn prikkels goed kon verwerken. WALHALLAb vond hij heel fijn. Hij heeft daar ontzettend veel zelfvertrouwen gekregen en voelde zich gezien. Hij heeft er ook zijn technisch talent ontwikkeld. Sinds april of mei, na dat gedoe met die melding over Marco, is hij er niet meer geweest. School is niet zijn ding, maar hij gaat inmiddels wel naar de middelbare vrije school. Op 1 april wordt hij dertien.”

Zwart gat
Ilse Hartman, die samen met Margje Gevers de protestkar trekt, vertelt dat haar zoon drie keer in de week naar WALHALLAb ging. “Hij vond het er geweldig. Hij had zich er opgewerkt tot gezel en nam al taken over van de meesters (vakmensen die op vrijwillige basis de jongeren creatieve vaardigheden aanleren en hen een luisterend oor bieden, red.) Sinds januari zit hij thuis en is hij in een zwart gat gevallen”, zegt Ilse.

De opkomst van een kleine vijftig personen voor de demonstratie had volgens Gevers hoger kunnen uitvallen als deze buiten de schoolvakantie had plaatsgevonden. “We hebben wel veel steunbetuigingen gekregen van ouders en kinderen die op vakantie zijn, maar die anders zeker van de partij waren geweest.” Gevraagd naar het belangrijkste doel van de protestactie, antwoordt zij: “Aandacht vragen voor de jongeren die nu op straat staan. Je kunt deze jongeren niet thuis laten. WALHALLAB is de plek waar zij helemaal zijn opgebloeid. Er moet daarom een doorstart komen.”

Voor aanvang van de protestmars vormen de deelnemers een menselijke ketting rond WALHALLAb als teken dat ‘niemand aan WALHALLAb komt’. Daarna lopen zij in stoet, onderweg continu  ’Dames en heren, wij protesteren. WALHALLAb moet door, roepen wij in koor’ scanderend, naar het Stadhuis. Daar laten ouders en jongeren een aantal persoonlijke brieven/oproepen door de brievenbus glijden. “Het is jammer dat de burgemeester en wethouder Jasper Bloem zich niet laten zien”, zegt Gevers. 

Na de stop bij het Stadhuis lopen de demonstranten door naar de Houtmarkt om ook daar hun punt te maken en flyers uit te delen. Vervolgens zetten zij via de Lange Hofstraat de terugweg in naar WALHALLAb. Daar aangekomen, deelt Ilse Hartman aan iedereen complimenten uit: “Wat hebben jullie dit geweldig gedaan. Nu maar zien wat het oplevert.”

Sfeerbeeld van demonstratie tegen sluiting WALHALLAb. Foto: Rudi Hofman
Sfeerbeeld van demonstratie tegen sluiting WALHALLAb. Foto: Rudi Hofman
Sfeerbeeld van demonstratie tegen sluiting WALHALLAb. Foto: Rudi Hofman
Sfeerbeeld van demonstratie tegen sluiting WALHALLAb. Foto: Rudi Hofman
Sfeerbeeld van demonstratie tegen sluiting WALHALLAb. Foto: Rudi Hofman
Sfeerbeeld van demonstratie tegen sluiting WALHALLAb. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant