Het winnende team van De Plotter 1, met Florian, Mertin, Joaquin en Bas, toont trots de gewonnen wisselbeker. Meester Jeffrey heeft het schaken op de Montsessorischool de laatste jaren een flinke impuls gegeven.  Foto: Rudi Hofman
Het winnende team van De Plotter 1, met Florian, Mertin, Joaquin en Bas, toont trots de gewonnen wisselbeker. Meester Jeffrey heeft het schaken op de Montsessorischool de laatste jaren een flinke impuls gegeven. Foto: Rudi Hofman

De Plotter 1 wint Zutphens Schoolschaakkampioenschap

Onderwijs

ZUTPHEN - Na drie opeenvolgende zeges voor teams van De Bongerd, is De Plotter 1 zaterdag zeer overtuigend winnaar geworden van het Zutphens Schoolschaakkampioenschap voor Basisscholen. Het uit Florian, Mertin, Joaquin en Bas bestaande team wist alle zeven speelrondes op zijn naam te schrijven en verloor slechts twee van de 28 individuele wedstrijden. Dit leverde het viertal de fraaie wisselbeker op. Op plaats twee eindigde Jenaplan 2 en de derde plaats was voor Walter Gillijns. Alle deelnemers hebben een vrijkaartje gekregen voor de kinderfilm ‘Lang Leve de Koningin’ op zaterdag 6 mei in het Luxor Theater. Dit kaartje kunnen ze vanaf 15 april online activeren.

Door Rudi Hofman

Met twintig deelnemende teams van negen verschillende basisscholen is het 38ste Zutphens Schoolschaakkampioenschap voor Basisscholen deze zaterdagmiddag heel goed bezet. Buurthuis De Uitwijk is bijna te klein om alle schakers, leerkrachten, ouders en vrijwilligers van het organiserende Schaakgenootschap Zutphen te kunnen herbergen. Halverwege de 38ste editie van het toernooi meldt zich een bijzondere gast, die ook nog eens een groot schaakliefhebber blijkt te zijn.

“Als oude man kan ik jullie zeggen: schaken is echt ontzettend leuk, omdat je namelijk je hele leven er wat aan hebt”, zegt waarnemend burgemeester Wimar Jaeger tijdens zijn enthousiaste toespraak. Jaeger vertelt ook dat hij, nadat zijn kinderen het ouderlijk huis hadden verlaten, met zijn vrouw is gaan schaken én dat hij zijn hele leven lang al schaakspelen verzameld: “Ik ben op heel veel plekken op de wereld geweest en overal probeer ik een schaakspel te kopen wat specifiek van het land of die plek was. Ik heb meer dan 500 schaakspelen.” Deze ontboezeming levert hem een klaterend applaus op. Jaeger belooft vervolgens dat hij volgend jaar terugkomt bij het schoolschaakkampioenschap en dan een bijzonder schaakspel uit ‘1700 en nog wat’ zal meenemen. 

Openingszet
Even later verricht de waarnemend burgemeester tijdens de zevende en laatste speelronde een openingszet bij een van de vier partijen tussen De Plotter 1 en De Plotter 3. Iedere speler heeft maximaal 12 minuten om zijn of haar tegenstander te verslaan, maar de vier Plotter 1-spelers hebben slechts een minuut of vier nodig om deze klus te klaren. Florian, Mertin, Joaquin en Bas zijn dol op schaken en proberen onder meer door filmpjes op YouTube te bekijken steeds beter te worden.

Na eerder Joaquin en Bas is een week of vijf geleden ook Florian lid geworden van Schaakgenootschap Zutphen. Alleen Mertin heeft deze stap niet gezet, omdat hij graag op basketbal wil en die training is net als de wekelijkse schaakavond ook op vrijdag, legt hij uit. Florian vertelt dat meester Jeffrey hem twee jaar geleden aan het schaken heeft gekregen. “Toen ik heel veel tegenstanders wist te verslaan, vond ik schaken steeds leuker. Ik heb al een keer van meester Jeffrey weten te winnen. Mijn eerste doel is kampioen van de schaakclub worden.”

Populair
Op zijn school promoot meester Jeffrey Martherus het schaken sinds enkele jaren flink en met succes. Hij beaamt lachend dat hij in Florian en ook in Mertin al eens zijn meerdere heeft moeten erkennen. Het schaken op De Plotter is zó populair dat de school wel zeven teams had kunnen afvaardigen. De organisatie besloot het bij maximaal vier teams per school te houden. Wedstrijdleider Paul Ham - die ook voorzitter is van Schaakgenootschap Zutphen - is zeer tevreden over de animo voor het schoolschaaktoernooi dat door de coronacrisis twee jaar lang niet kon doorgaan.

Schaakles op school
Bij de vorige drie edities in 2020, 2019 en 2018 was het telkens De Bongerd die de wisselbeker mocht meenemen, Nu schittert deze school door afwezigheid. Jos Landsheer, jeugdleider van Schaakgenootschap Zutphen, hoopt dat De Bongerd in 2024 wel weer van de partij is. Landsheer heeft in de aanloop naar de 38ste editie op acht basisscholen schaaklessen verzorgd in de bovenbouw. “Volgend jaar wil ik ook met leerlingen in de onderbouw bezig. Door het schaken n aangepaste vorm aan te bieden, kan ik ze de basisbeginselen alvast bijbrengen. Schaken is een spel van hoe vaker je het doet, hoe leuker het wordt. Als je echt heel goed wilt worden, moet je eigenlijk al rond je zesde beginnen.”

Schaakgenootschap Zutphen, dat zelf buurthuis De Uitwijk als uitvalsbasis heeft, telt ongeveer vijftig leden onder wie vijftien jeugdspelers. Volwassen schakers komen op maandagavond in actie en de jeugd speelt op vrijdagavond. Kijk voor meer informatie op: www.schaakgenootschapzutphen.nl.

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger verricht een openingszet tijdens het 38ste Zutphens Schoolschaakkampioenschap voor basisscholen. Foto: Rudi Hofman
Volop schaakplezier in De Uitwijk Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld