Nathalie Ruys is dolgelukkig met de Glorious Luxorious Award 2022 . Foto: Emy Vesseur
Nathalie Ruys is dolgelukkig met de Glorious Luxorious Award 2022 . Foto: Emy Vesseur

Nathalie Ruys wint Glorious Luxorious Award

Cultuur

ZUTPHEN - Zaterdag 5 november vond in het Luxor Theater de tweede editie van het Glorious Luxorious Festival plaats. Vijf jonge filmmakers uit de regio vertoonden hun film op het witte doek. Nathalie Ruys uit Zutphen won met haar film Szimfónia de Glorious Luxorious Award 2022.

Door Emy Vesseur

Het Glorious Luxorious Festival, jaarlijks georganiseerd door Luxor Theater, biedt jonge filmmakers uit de regio Zutphen een podium en ontmoetingsmoment. Afgelopen zaterdag vond de tweede editie plaats in de filmzaal van Luxor, waar vijf deelnemers hun film voor het eerst op het grote doek voor publiek vertoonden. Een tweekoppige jury bestaande uit regisseur Margot Schaap en animatiefilmer Floor Adams koos de film van de 19-jarige Nathalie Ruys uit Zutphen als winnaar van de Glorious Luxorious Award 2022.

Het publiek in de Pieter Scharphornzaal bestond uit familie en vrienden van de deelnemende filmmakers, maar ook belangstellenden voor jong creatief talent waren aanwezig. Directeur Hans Heesen benadrukte in zijn openingswoord wat een eerste publieksvertoning voor filmmakers betekent: een leerzaam, maar vooral spannend moment – zelfs een grootheid als Fellini was bang voor de reactie van het publiek. Onder leiding van Luxormedewerker Sharon Kromotaroeno kreeg elke filmmaker gelegenheid zijn film voor vertoning kort toe te lichten. De deelnemende filmmakers waren Nathalie Ruys, Samuel Nagtegaal, Anne Schoemaker, Ainslie Gilewski en Pepijn de Winter. Hun inzendingen waren qua genre totaal verschillend, variërend van fictiefilm, poëziefilm, documentaire, experimentele film tot bedrijfspromotiefilm, maar allemaal even verrassend en boeiend om te zien.

Intuïtief
Na de pauze volgde het juryoordeel, waarbij elke film uitgebreid werd besproken en voorzien van tips en tops. Het publiek was uitgenodigd om mee te praten, wat een interessante en gezellige interactie opleverde. In alle vijf de films herkenden beide juryleden nog de jaloersmakende intuïtieve kracht en ander moois dat doorgaans verloren gaat, zodra de financieringsaanvraag bij filmfondsen en andere geldverstrekkers in zicht komt. Hun advies: ‘Laat je daar vooral niet door ontmoedigen en zorg dat je iets van je gevoel in de film kan behouden.’

Hoog niveau
Daarnaast was de jury onder de indruk van het hoge niveau, wat het extra lastig maakte om een winnaar te kiezen. Margot Schaap en Floor Adams wezen Szimfónia van Nathalie Ruys uiteindelijk als winnaar aan vanwege de duidelijk aanwezige regievisie. De film vertelt het verhaal van een boze en arrogante jongeman die een ontwikkeling doormaakt en waarin alles met elkaar samenhangt. Ook prezen ze het knappe camerawerk, met name omdat de film met een mobieltje is gefilmd.

Aanmoedigen
Nathalie Ruys is dolgelukkig met Glorious Luxorious Award, een 3D-geprint beeldje van een hand die een platgestampte camera in de vorm van een mobieltje vasthoudt, gemaakt door de Zutphense kunstenaar Jolan van der Wiel. Ruys maakte haar film als eindproject op de Vrijeschool Zutphen en wil volgende jaar naar de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam om Regie fictie te studeren. Ruys: ‘Voor deze richting worden maar vijf studenten aangenomen. De prijs vergroot mijn hoop om door de selectie te komen.’ En dat is precies wat de award wil doen: jonge filmmakers aanmoedigen.

V.l.n.r.: Glorious Luxorious Award-ontwerper Jolan van der Wiel, vier van de vijf deelnemers Nathalie Ruys, Ainslie Gilewski, Pepijn de Winter en Samuel Nagtegaal, juryleden Margot Schaap en Floor Adams. Foto: Emy Vesseur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant