Mark Boog. Foto: PR
Mark Boog. Foto: PR

Alternatief poëzieprogramma Hemelvaartsdag

Cultuur

Dichter Mark Boog in Dat Bolwerck

ZUTPHEN - Het was een traditie geworden op Hemelvaartsdag Herman Gorters Mei te horen voorlezen. A.L. Snijders, Marieke Lucas Rijneveld, Spinvis, Sholeh Rezazadeh, Akwasi, Judith Herzberg en een kleine duizend andere deelnemers hebben er de afgelopen tien jaar hun bijdrage aan geleverd. Maar dit jaar gaat poëzie-evenement Lees Mei wegens omstandigheden niet door. Toch hoeven poëzieliefhebbers niet te treuren, want dichter Mark Boog komt naar Zutphen om zijn lange verhalende dichtwerk De rotonde integraal ten gehore te brengen. Op donderdag 26 mei om 11.00 uur in de binnentuin van Dat Bolwerck. Toegang gratis/vrijwillige bijdrage. 

Faust
Mark Boog (1970) publiceerde vanaf 2000 een tiental gedichtenbundels en romans. Met De rotonde (2015) trad hij in de voetsporen van Herman Gorter, Martinus Nijhoff en andere dichters van epische allure. De rotonde is Boogs variatie op Goethes Faust-verhaal. Kantoorman Van Dam heeft genoeg van zijn grijze bestaan. Hij verlaat de stad met de bedoeling op een afgelegen kruispunt zijn ziel aan de duivel te verkopen. We volgen hem op zijn tocht in drie zangen van telkens 33 verzen (analoog aan Dantes Goddelijke komedie), die elk bestaan uit drie strofen en een refrein.

Reflectie
Van Dam overdenkt zijn leven, zijn frustraties en zijn verlangens, maar Boog wendt het verhaal van dit ene individu aan om kritiek te leveren op de moderne maatschappij, met haar cultus van het individuele en de persoonlijkheid, met haar goeroes en haar reclame, met haar strategieën om mensen in hokjes onder te brengen. De sociale analyse gaat gepaard met een psychologische zelfanalyse, en Boog verbindt die existentiële thematiek op een boeiende manier met het vlakke Nederlandse landschap.

Mark Boog werd onderscheiden met de C. Buddingh’-prijs en de VSB Poëzieprijs. Website literairnederland.nl vergeleek de manier waarop hij De rotonde vertelt met ‘een James Bond-film: spannend, verrassend, onderhoudend, tot aan het einde’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant