Nicolette van Zanten en Bas van der Veen: “Het idee van jongeren over techniek is vaak heel beperkt. Er liggen echter volop kansen en mogelijkheden!”.  Foto: Eric Klop
Nicolette van Zanten en Bas van der Veen: “Het idee van jongeren over techniek is vaak heel beperkt. Er liggen echter volop kansen en mogelijkheden!”. Foto: Eric Klop

Kwartiermakers aan de slag voor Techniekfabriek Zutphen

Algemeen

 'Goed voor jongeren, het bedrijfsleven en de samenleving' 

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Zoals deze krant eerder al meldde, hebben in Zutphen het bedrijfsleven, onderwijs, werkbedrijf en gemeente de handen ineen geslagen om jongeren extra kansen te bieden een baan te vinden in de techniek. Hiermee wordt ook het steeds nijpender tekort aan vakbekwaam technisch personeel te lijf gegaan. Een tweetal kwartiermakers gaat nu aan de slag om de doelstellingen handen en voeten te geven.

Nicolette van Zanten en Bas van der Veen hebben van een uit de participanten samenstelde stuurgroep de opdracht gekregen een plan van aanpak te maken. Zo moet het door b en w van Zutphen geïnitieerde en met 93.000 euro gesteunde programma in samenwerking en bovenal duurzaam leiden naar een opleidings- en ontwikkelingscentrum dat vooralsnog onder de noemer Techniekfabriek door het leven gaat. Jongeren, maar eventueel ook zij-instromers, vinden hier dan inspiratie die hen stimuleert voor een technisch beroep te kiezen. Om het hoofd te bieden aan teveel vacatures bij teveel bedrijven en niet in de laatste plaats teveel werkloosheid onder jongeren.

"Onze eerste taak is na te gaan hoe groot de vraag naar personeel van ondernemingen is en wie en wat zij zoeken", zegt voormalig raadslid Bas van der Veen, die een professionele achtergrond kent in het grensvlak tussen technisch bedrijfsleven en onderwijs. "Daarnaast onderzoeken we hoe de potentie is bij jongeren om te werken in de techniek. Het streven is om hiervan nog vóór de zomer een beeld te hebben. Het zal de basis zijn om verder te gaan."

"Vanuit die basis brengen we de materie preciezer in kaart", vult Nicolette van Zanten aan. Na een loopbaan in het plaatselijke onderwijs is zij nu werkzaam bij de gemeente Zutphen. "Dan zal duidelijker worden waar de personeelsbehoefte van bedrijven ligt en wat potentiële medewerkers zoal moeten kunnen. Welke kwalificaties zijn er in een bepaalde technische baan écht nodig? En wat vraagt dat, veelal in samenwerking met de bedrijven, van het onderwijs?"

Het lijkt allemaal wat abstract en dat is het misschien ook wel. "Het is aan ons dit concreet te maken", stellen beide kwartiermakers. "Hoe dan ook vergt het programma een gedegen voorbereiding. Want hoe bereik je jongeren en zij-instromers die een toekomst in de techniek geenszins van de hand wijzen? Er zijn er genoeg die het kunnen; ze weten het alleen nog niet. Hun idee over techniek is vaak heel beperkt. Je kunt ze natuurlijk niet dwingen ervoor te kiezen, maar wel duidelijk maken dat er mogelijkheden en kansen zijn. Die worden hen aan de hand van dit programma geboden. Waarbij het zaak is te enthousiasmeren. Zelfs reeds op de basisschool, bijvoorbeeld aan de hand van technieklessen in groep 6 of 7. Kortom, straal uit dat er veel technische vakken bestaan die leuk zijn en volop toekomst bieden. Goed voor jongeren, goed voor het bedrijfsleven en goed voor de samenleving. Want die heeft van het tekort aan vakbekwaam personeel evenzeer last."

Van Zanten en Van der Veen zijn zich ervan bewust dat er in Zutphen al meer initiatieven zijn die 'het ambacht' positief in de picture zetten. "Denk aan Walhallab en het jaarlijkse Ambachtsfestival. Die zullen zeker bij dit programma worden betrokken, waarmee je bovendien voorkomt dat het wiel wordt uitgevonden. In ieder geval denken we eind dit jaar genoeg gegevens verzameld te hebben om aan dit initiatief een duurzaam vervolg te kunnen geven. Een vaste inspiratieplek met de werktitel Techniekfabriek Zutphen, waar jongens en meiden zich nader kunnen oriënteren en in samenwerking met bedrijven een opleiding doen of trainingen volgen in een bepaald technisch vakgebied. Met als resultaat een baan. Want werk is er genoeg!"


Het contactadres voor meer informatie is n.vanzanten@zutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant