Eind goed, al goed. Noorderhaven is in gebruik. In de verte, op het terras van het Koelhuis, viert de Elling-club z’n behouden vaart. Foto: Eric Klop
Eind goed, al goed. Noorderhaven is in gebruik. In de verte, op het terras van het Koelhuis, viert de Elling-club z’n behouden vaart. Foto: Eric Klop

Plezierjachtclub meert vier dagen aan voor bezoek aan Zutphen

Algemeen

Eindelijk voor anker in de Noorderhaven

Door Eric Klop

ZUTPHEN - Het heeft even geduurd maar gisteren, donderdag 3 mei, was het dan toch zover. De eerste boten meerden aan in de nieuwe Noorderhaven. Een negentiental plezierjachten van het type 'Elling' ligt er tot zondag 6 mei voor anker. Verenigd in de 'International Elling Association' hadden de schippers met aanhang Zutphen uitgekozen voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Op het zonnige terras van het Koelhuis heette wethouder Oege Bosch hen namens de gemeente hartelijk welkom. "De eerste borrel is voor rekening van Zutphen."

Bosch is maar wat blij met de half volle haven. Eindelijk! De bemanning van de schepen is evenzeer in z'n sas. Volgens organisator Adriaan Barendsen valt het niet mee om in Nederland een aanlegplaats te vinden waar de boten van de club broederlijk bijeen de trossen neer kunnen laten. Zelfs wanneer alle 32 leden van de club deel hadden genomen, zou er in de Noorderhaven nog voldoende plaats zijn geweest. Varen is er dit weekend niet bij. "We gaan genieten van Zutphen", zegt Barendsen, welgesteld ondernemer te Aalsmeer. "Tijdens eerdere edities van onze vierdaagse ontmoeting bezochten we onder meer Zierikzee, Den Bosch, Amsterdam, Terschelling en Antwerpen. Genoeg te doen daar, maar hier ook. Zo maken we een stadswandeling, gaan dineren bij Vaticano en sterrenrestaurant 't Schulten Hues en varen we mee op de Fluisterboten. Voor bed en breakfast is het gezelschap aangewezen op de eigen schuit. Behalve zaterdag. Dan krijgt de bemanning het ontbijt aan boord geserveerd door Willie Wille, onze ontbijtkoning."

Het is een internationaal gezelschap dat vier dagen Zutphen aandoet. Zo komen er ook schippers uit België, Duitsland en Zwitserland. En zelfs uit de Verenigde Staten. Warren McCandless en zijn vrouw Judy zwierven jarenlang over de wereldzeeën met een groot zeiljacht. Een paar jaar geleden ruilden ze die in voor een Elling. "Buiten het vaarseizoen ligt die voor anker in Londen, waar onze dochter woont. Over de Noordzee voeren we naar Oostende en via Willemstad aan het Hollands Diep, Heusden en Nijmegen zijn we eerder vandaag in Zutphen gearriveerd."

De Amerikaan koos net als de andere clubleden zeer bewust voor een Elling, een eenmotorig boottype dat ruim twintig jaar geleden werd ontwikkeld door twee scheepsbouwers uit het Gelderse Aalst. Zij noemden het ontwerp naar hun echtgenotes Ellen en Inge. De productie ligt thans bij Neptune Marine, een werf in Hardinxveld-Giessendam, die inmiddels zo'n 260 exemplaren afleverde. Het jacht is zeewaardig, haalt met gemak een snelheid van 35 kilometer in het uur en blinkt volgens de kenners tevens uit door z'n tijdloze vormgeving. "En veiligheid", benadrukt Adriaan Barendsen die inmiddels al aan zijn tweede Elling toe is. "Het schip is onder meer kantelbaar", toont hij met een filmpje op zijn mobiel. Als een kajak die eskimoteert. "Dat wil je natuurlijk niet. Maar het is prettig om te weten dat wanneer de boot onverhoopt omslaat, hij automatisch doordraait naar zijn normale positie."

Nu liggen de jachten nagenoeg roerloos voor anker. Op het terras van het grote café aan de haven geniet de bemanning van een koel wit wijntje of een glas schuimend bier. Wethouder Oege Bosch kijkt na zijn welkomstpraatje tevreden en bovenal opgelucht toe. Want het bleef wel érg lang stil in de Noorderhaven. Bosch wijt dit onder andere aan het pleziervaartseizoen dat doorgaans pas met de Paasdagen begint. Het wachten was echter ook op overeenstemming over het beheer. Dat van de Vispoorthaven gaat daarin een rol spelen. Bovendien is afgesproken dat zij er af en toe voor zorgt dat boten voor een vaste ligplaats uitwijken naar Noorderhaven. "Dat trekt andere schepen", zegt Bosch. "Zie het als een druk restaurant. Daar ga je eerder naar binnen dan in een zaak die leeg is." De veiligheid voor de vaartuigen lijkt eveneens gewaarborgd. En, niet onbelangrijk, de haven is eindelijk af. Volgens de wethouder bleef de leverancier van onder meer de steigers lang in gebreke, met name wat betreft de kwaliteit. "Dat gaf vertraging. Maar nu is alles in orde."

De Noorderhaven kan met volle kracht vooruit. Het spits is afgebeten door de International Elling Association. Het is maar net wat clubvoorzitter Simon Looman zegt: "Als Ellingers hopen wij een bijdrage te kunnen leveren aan het welslagen van de Noorderhaven. Een fantastische ligplaats in een prachtige stad."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant