Gelre ziekenhuizen Zutphen. Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen
Gelre ziekenhuizen Zutphen. Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Spoedeisende hulp bijna en kraamzorg helemaal weg bij Gelre Zutphen

Zorg

ZUTPHEN - Gelre ziekenhuis in Zutphen raakt de afdeling verloskunde kwijt. Ook de spoedeisende hulp (SEH) in de regio krijgt een klap. Ambulances rijden in principe naar Apeldoorn. In Zutphen blijft een spoedplein dat 24 uur geopend is, maar de invulling is nog onduidelijk. De Raad van Bestuur zegt met de rug tegen de muur te zijn gezet door de banken.

Door Henri Bruntink

Interimbestuursvoorzitter Pier Eringa hield de medewerkers dinsdag voor dat maatregelen nodig zijn. “Anders is het afgelopen”, zo luidt de boodschap. Gekozen is voor een opzet waarbij de acute zorg in Apeldoorn wordt geconcentreerd. Zutphen gaat vooral planbare zorg uitvoeren. Gesproken wordt over ‘focusklinieken’. De poli’s blijven bestaan en worden mogelijk nog uitgebreid.

Spoedplein
De SEH in Zutphen moet een 24-uurs spoedplein worden. Zeker is dat sprake is van afschaling ten opzichte van de huidige situatie. Hoe de toekomst eruit zou moeten zien is hangt mede af van overleg en samenwerking met huisartsen en andere partijen. Over de afdeling verloskunde wordt gesteld dat dit niet in Zutphen kan blijven omdat er te weinig bevallingen zouden plaatsvinden.

Het navrante van de ingrepen is dat niet de zorg maar de financiën centraal lijken te staan. Banken spelen een belangrijke rol, zo blijkt uit de lezing van het bestuur. Gelre staat 20 miljoen in het rood. Dit zou, naast Covid, te maken hebben met wat ‘onvoldoende productie’ wordt genoemd en door het op twee locaties meerdere ballen in de lucht proberen te houden.

Centralisatie
Gelre staat onder zogeheten ‘bijzonder beheer’ bij de banken, wat inhoudt dat de banken continue meekijken met de ontwikkelingen. Er ligt een eis om binnen twee jaar weer financieel gezond te zijn anders dreigen drastischer maatregelen. De financiële situatie leidt er verder toe dat weinig of geen zzp’ers meer in dienst worden genomen of gehouden. Ook het personeelstekort dat hierdoor ontstaat noopt tot centralisatie van zorg. Zorgverzekeraars en het Zorgakkoord dwingen ziekenhuizen mogelijk tot nog meer centralisatie, ook met andere ziekenhuizen in de regio.

Er is nog geen duidelijkheid over wat er met de intensive care in Zutphen gaat gebeuren. De voorgenomen veranderingen zijn ongetwijfeld ook van invloed op andere afdelingen in Zutphen. Een ingangsdatum van de maatregelen is nog niet genoemd.

Actie
In Zutphen hebben een aantal politieke partijen een demonstratie aangekondigd voor vrijdag 17 februari om 16.00 uur bij het ziekenhuis. De voltallige Zutphense gemeenteraad sluit hierbij aan, net als personeel, verloskundigen en vakbonden. Ook inwoners worden opgeroepen zich te laten horen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant