Minister Hugo de Jonge dankt Knarrenhof-oprichter Peter Prak voor zijn uitnodiging om naar Zutphen te komen. Links op de foto staat Matthias Diependaele, de Vlaamse minister van Wonen. Foto: Rudi Hofman

Minister Hugo de Jonge dankt Knarrenhof-oprichter Peter Prak voor zijn uitnodiging om naar Zutphen te komen. Links op de foto staat Matthias Diependaele, de Vlaamse minister van Wonen. Foto: Rudi Hofman

Minister De Jonge onder indruk van Zutphense Knarrenhof

Wonen

ZUTPHEN - Hoog bezoek deze maandagmiddag voor de eerste bewoners van Knarrenhof De Hof van Zutphen. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en zijn Vlaamse collega Matthias Diependaele krijgen een rondleiding door het fonkelnieuwe groepswooncomplex achter het NS-station. Knarrenhof-oprichter Peter Prak leidt de bewindslieden rond. Zij nemen onder meer een kijkje in drie van de 51 gerealiseerde woningen en appartementen rond een gezamenlijke binnentuin. De Jonge oogt zeer ontspannen. Hij gaat zelfs door de knieën om de hond van bewoner Jules Steenhuis vriendelijk toe te kunnen spreken.

Door Rudi Hofman

Volgens Peter Prak zijn initiatieven zoals Knarrenhoven een  juiste manier om de woningnood in Nederland te bestrijden: “Minister De Jonge moet jaarlijks voor 100.000 nieuwe woningen zorgen, nou die komen er op korte termijn niet. Het is daarom noodzakelijk naar slimme oplossingen te zoeken.” Prak maakt van de gelegenheid gebruik om De Jonge een 24 punten tellend ‘Aanvalsplan voor de Woningmarkt’ aan te bieden. Om de druk op de ketel te houden, stuurt hij dinsdag hetzelfde rapport naar zijn vele contacten in de Tweede Kamer.

De Jonge zegt voor de camera onder de indruk te zijn van de Knarrenhof in Zutphen: “De Knarrenhof (Stichting Knarrenhof Nederland, red.) bouwt echt naar de wensen van de mensen. Het is een waardevolle aanvulling op onze woningmarkt. De omgeving van een hofje is ook heel aansprekend en je ziet hier ook het noaberschap terug.” De minister raadt alle wethouders met Volkshuisvesting in portefeuille aan zich bij de stichting te melden en de mogelijkheden voor een eigen Knarrenhof te onderzoeken. 

Omroep Max
Na het vertrek van De Jonge en zijn Vlaamse collega zet Prak in het gemeenschappelijke Hofhuis uiteen dat pakweg 70 procent van de huizen die worden gebouwd gericht zijn op huishoudens met kinderen, terwijl die doelgroep slechts 23 procent van onze samenleving uitmaakt. “We denken altijd nog dat we Veronica zijn, maar in werkelijkheid zijn we allang Omroep Max.” Prak zegt ook dat de gemiddelde leeftijd van de Nederlander momenteel 50,7 jaar is en dat het aandeel eenpersoonshuishoudens van 35 procent zal stijgen naar 45 procent. “Over een paar jaar is meer dan de helft van de zestigplussers alleenstaand (...) Denk dus goed na wat en voor wie je bouwt.”

Eén van de punten in het Aanvalsplan voor de Woningmarkt betreft ‘kortere procedures’. Minister De Jonge wordt verzocht met duidelijke richtlijnen te komen richting gemeenten zodat er in planologische procedures meer tijdwinst kan worden geboekt. Veelzeggend is dat een groep bewoners in Zutphen meer dan 20 jaar vergeefs heeft geprobeerd tot een gemeenschappelijke woonvorm te komen. In 2017 wendden betrokkenen zich tot Stichting Knarrenhof Nederland. Prak: “Medio 2017 zijn we begonnen. Er was toen nog helemaal niets. We hebben bestaande plannen helemaal opnieuw moeten maken. Vijf jaar later is het project klaar. Dit laat maar weer eens zien hoe moeilijk het voor burgers is om zich door het ingewikkelde woud aan regels te werken.”

Grootste 
De Hof van Zutphen is de tot op heden grootste Knarrenhof van Nederland en het eerste voltooide project van Stichting Knarrenhof Nederland in de provincie Gelderland. Het was de bedoeling in Zutphen tot 64 woningen/appartementen te komen, maar uiteindelijk moest de stichting genoegen nemen met een aantal van 51. Bijna alle woningen en appartementen zullen binnenkort bewoond zijn. De officiële opening staat voor eind augustus gepland.

Minister Hugo Jonge kan het zichtbaar goed vinden met de hond van een van de bewoners. Foto: Rudi Hofman
Minister Hugo de Jonge tijdens zijn bezoek aan de Hof van Zutphen. Foto Rudi Hofman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant