Veertien van de negentien vrijwilligers van onderhoudsploeg AZC Facilitair showen hun nieuwe 'bedrijfskleding'. Tweede van rechts Henry Bossenbroek, de voorzitter van Stichting Sportvoorziening Hanzepark. Foto: Rudi Hofman

Veertien van de negentien vrijwilligers van onderhoudsploeg AZC Facilitair showen hun nieuwe 'bedrijfskleding'. Tweede van rechts Henry Bossenbroek, de voorzitter van Stichting Sportvoorziening Hanzepark. Foto: Rudi Hofman

Onderhoudsploeg AZC Zutphen beloond met fraaie ‘bedrijfskleding’

Sport

ZUTPHEN – Als blijk van grote waardering heeft de Stichting Sportvoorziening Hanzepark de vrijwilligers van de onderhoudsgroep bij voetbalvereniging AZC Zutphen van nieuwe werkkleding voorzien. Stichtingsvoorzitter Henry Bossenbroek reikte zaterdag de eerste kledingset officieel uit aan Roel Jansen. Jansen, die binnen de groep bekendstaat als ‘de chef’, liet weten het gebaar van de stichting zeer op prijs te stellen.

Door Rudi Hofman

Twee keer per week komt een groep mannen op leeftijd samen op Sportpark Hanzepark om in weer en wind onderhoudswerkzaamheden voor hun club AZC Zutphen uit te voeren. Lijnen kalken, snoeien, schilderen, onkruid wieden, schades herstellen, technisch onderhoud en schoonmaken; al deze taken en meer nemen de mannen vrijwillig voor hun rekening. 

Henry Bossenbroek, voorzitter van Stichting Sportvoorziening Hanzepark, roemt de inzet van de momenteel uit negentien mannen bestaande onderhoudsploeg. “Jullie doen zoveel voor de vereniging. Mede dankzij jullie is AZC een financieel gezonde vereniging. Ik ben jullie daar heel dankbaar voor. Het verzoek om nieuwe kleding, waarmee Toon Luiken bij ons kwam, willen we daarom graag honoreren met een mooie vierdelige set waarmee jullie onder alle weersomstandigheden jullie werk kunnen doen.” 

AZC Facilitair
De bedrukking is door hoofdsponsor Cinemajestic gefinancierd.” Op de ‘bedrijfskleding’ staat ook de nieuwe naam van de onderhoudsploeg. Bossenbroek: “De ‘VUT-ploeg’ zoals ik jullie respectvol noemde, heet voortaan AZC Facilitair, een naam die jullie zelf hebben bedacht en die heel goed weergeeft waarvoor de groep staat.”

Roel Jansen, alias ‘de chef’, is degene met de meeste dienstjaren binnen de onderhoudsploeg. Hij begon hiermee nadat hij in 2011 met pensioen ging. In de tussenliggende jaren heeft hij, niet zelden door verdrietige omstandigheden, de nodige wisselingen meegemaakt. Zo overleed in 2023 Jokelien Beekman, het enige vrouwelijke groepslid, die zich decennialang voor AZC had ingezet.

Biertje op vrijdag
“Elke maandag werken we in principe van tien tot half één uur – dit wil nog wel eens uitlopen - en op vrijdag van één uur tot een uur of half vier. Daarna drinken we gezellig samen een paar biertjes”, schetst de 76-jarige Roel de wekelijkse gang van zaken. 

Met zijn 84 jaar (“in september word ik 85”) is Wiebe Heijgemer de nestor binnen AZC Facilitair. Hij gaf tien jaar geleden tijdens de laatste grote verbouwing leiding bij de aanpak van het sanitair en de verwarming. Door Parkinson kan Heijgemer, die vroeger tot en met de C-jeugd bij AZC voetbalde, niet alle vrijwilligerstaken meer uitvoeren, maar hij doet nog wat hij kan en beleeft veel plezier aan de omgang met de andere mannen.

Sociale contacten
Dit sociale aspect was voor Sander Bergsma (64) een van de redenen waarom hij zich een jaar geleden aanmeldde. “Ik heb altijd gezegd: als ik wat meer tijd heb en minder ga werken, dan sluit ik me aan bij de maandagploeg. Het bevalt met heel goed en het is hartstikke leuk. Je doet wat terug voor de vereniging en geniet van de sociale contacten”, zegt Bergsma, die in een ver verleden in het eerste van AZC speelde, in 1983 stopte met voetballen maar wel altijd lid bleef.

Met de kledingset die hij en zijn achttien collega’s van AZC Facilitair hebben gekregen, is Bergsma in zijn nopjes: “Ik kan niet anders zeggen dat ze ons goed in de kleren hebben gestoken. Dat wordt door ons zeer gewaardeerd.”

Roel Jansen,  'de chef' van AZC Facilitair, krijgt de eerste kledingset van stichtingsvoorzitter Henry Bossenbroek. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant