Voorbeeld van afvaloverlast. Foto: PR
Voorbeeld van afvaloverlast. Foto: PR

Zutphense SP start meldpunt afvaloverlast

Politiek

ZUTPHEN - Last van een volle grijze container die niet geleegd wordt? Of van zwerfafval in de buurt? De Zutphense SP-afdeling start een meldpunt voor precies dit soort problemen.

Deze problemen worden volgens de SP mede veroorzaakt door het feit dat de containers voortaan nog maar eens per maand worden geleegd, in plaats van eens in de twee weken zoals tot december 2022 het geval was. Fractievoorzitter Mart de Ridder: “‘Met het nieuwe jaar zijn deze plannen plots doorgevoerd, en berichtgeving vanuit de gemeente Zutphen volgde pas achteraf. Nu komen bij ons al veel verhalen binnen van mensen die in de rotzooi zitten omdat ze ineens langer met hun container moeten doen.”  Met deze verandering ziet De Ridder ook negatieve gevolgen voor het straatbeeld en hygiëne. “Als je thuis met een volle container zit die nog niet geleegd wordt, moet je toch ergens heen met je afval. Het risico op vervuiling van het PMD of groenafval of op dumping neemt zo toe. Dat maakt recyclen moeilijker.”

Volgens de socialisten valt deze verandering onder een groter plan van het stadsbestuur om het afvalbeleid op de schop te gooien. Ze vermoeden dat dit een eerste stap is naar het compleet weghalen van de containers en het zwarte kratje. De Ridder: “Dat laten we ons niet gebeuren. We hopen dan ook dat iedereen die het met ons eens is zich meldt via ons meldpunt. Dat kan via zutphen.sp.nl/afval.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld