Op de opening van de buurtkoelkast in de wijk Noordveen kwamen zondag ongeveer twintig belangstellenden af. Foto: Niek Huijsmans

Op de opening van de buurtkoelkast in de wijk Noordveen kwamen zondag ongeveer twintig belangstellenden af. Foto: Niek Huijsmans 

‘Buurtkoelkast past helemaal bij Noordveen’

Maatschappij

ZUTPHEN – De wijk Noordveen beschikt sinds zondag officieel over een eigen buurtkoelkast. Bij het DWK-gebouw aan de Leeuweriklaan verrichtten Willemien Erbrink, voormalig diaken duurzaamheid van de Protestantse Gemeente Zutphen, en wijkteamlid/PvdA-raadslid Frans Manders gezamenlijk de opening. Zij deden dit in het bijzijn van ongeveer twintig belangstellenden.

Door Rudi Hofman

“De buurtkoelkast past helemaal bij Noordveen, omdat het een van de vele initiatieven is die de sociale cohesie in de wijk versterken”, zegt Frans Manders deze zondag kort na het middaguur. Willemien Erbrink geeft in haar toespraak aan heel blij te zijn dat zij ‘samen met de burgervader van Noordveen’ de buurtkoelkast mag openen.

“Ik werd geraakt door het verhaal dat Niek Huijsmans van Stadsonderneming Zutphen destijds bij ons over de buurtkoelkast kwam vertellen. Het bestuur van de Protestantse Gemeente Zutphen was enthousiast en heeft gedoneerd voor de buurtkoelkast”, zegt het voormalig diaken duurzaamheid.

Drieledig doel
Het doel van de buurtkoelkast is drieledig. Wijkbewoners met een krappe beurs kunnen hier per keer maximaal twee gratis producten uithalen; het is een middel om voedselverspilling tegen te gaan want iedereen die eten of drinken overhoudt, kan dat in de koelkast plaatsen én de buurtkoelkast versterkt de saamhorigheid in de wijk.

Harm Nieuwenhuis heeft voor de opening van de buurtkoelkast mandarijnen en tomaten van huis meegebracht. Die geeft hij een plekje in de kast naast de koelkast die bedoeld is voor droogwaren, maar bijvoorbeeld ook voor maandverband en shampoo. “Het is prachtig dat dit gebeurt. Ik ben hier vanuit de diaconie. Aandacht voor de medemens is heel belangrijk”, zegt Nieuwenhuis.

Bijdragen
Om ervoor te zorgen dat de door Hans Hogenboom van Studio Dutches vrolijk beschilderde buurtkoelkast - die ook over een vriesvak beschikt - regelmatig wordt bijgevuld, zijn gebruikers afhankelijk van bijdragen van zowel particulieren als bijvoorbeeld van supermarkten en restaurants. Donaties voor de buurtkoelkast in Noordveen zijn onder meer al gedaan door Nolano, de ontmoetingsvereniging voor 60-plussers, supermarkt PLUS, Spectrum, Echte Bakker Van Asselt en Speeltuin Praebsterkamp.

Een kleine groep vrijwilligers bezoekt wekelijks een aantal vaste leveradressen om vervolgens de buurtkoelkasten in de gemeente Zutphen te bevoorraden. Dit zijn er in inmiddels vier. Ze staan in De Hoven (Weg naar Voorst 18), in Warnsveld (’t Warnshuus, Dreiumme) in het Waterkwartier (wijkcentrum Lighthouse, Troelstralaan 45) en nu dus ook bij het DWK-gebouw aan de Leeuweriklaan 19 in Noordveen. Voor de afgelopen oktober bij een brand verloren gegane buurtkoelkast in het Waterkwartier komt een nieuw exemplaar, belooft Niek Huijsmans.

Vrijwilligers gezocht
“Het zou heel fijn zijn als er nog een paar vrijwilligers bijkomen”, zegt vrijwilligerscoördinator Lia Kruise. Het gaat zowel om personen die willen helpen met het ophalen van eten en drinken op vaste adressen en het vullen van de buurtkoelkasten als om een extra coördinator. Belangstellenden kunnen zich bij Lia Kruise aanmelden door een mailtje te sturen maar l.a.k@planet.nl.


www.stadsondernemingzutphen.nl/initiatieven/30/buurtkoelkast

Naast de buurtkoelkast met vriesvak bevindt zich een kast bedoeld voor droogwaren, maar bijvoorbeeld ook voor maandverband en shampoo. Foto: Niek Huijsmans

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant