Leden van het herdenkingscomité stonden vorig jaar op 12 april stil bij een provisorisch monument met de foto's en de namen van de slachtoffers. Archieffoto: Henk Derksen
Leden van het herdenkingscomité stonden vorig jaar op 12 april stil bij een provisorisch monument met de foto's en de namen van de slachtoffers. Archieffoto: Henk Derksen

Nieuw herdenkingsbord in De Hoven eert slachtoffers WO II

Maatschappij

ZUTPHEN – “Zij keerden niet meer terug.” Dat staat met grote letters op een herdenkingsbord onder aan de brug in De Hoven. Maar het is nu nog niet leesbaar. De Zutphense burgemeester Wimar Jaeger gaat dat op woensdag 10 april onthullen.

Door Sander Grootendorst

De Hoven, het stukje Zutphen aan de westkant van de IJssel, werd op 14 april 1945 bevrijd, één week later dan de rest van de stad, waar de Duitsers op 8 april verdreven waren. Het werd een week vol ellende en tragiek, waarin ook nog weer doden te betreuren waren.  Zelfs nog op de laatste dag van de oorlog: zeven mensen werden gedood door de inslag van een fosfaatgranaat in de kelder van een woning aan de Weg naar Voorst.

Gedurende de hele Tweede Wereldoorlog lieten vijfentwintig Hovenaren ten gevolge van oorlogsgeweld het leven. Onder auspiciën van het ‘Heufse’ herdenkingscomité worden de slachtoffers jaarlijks herdacht. Dat kan vanaf 10 april bij een officieel monument, nabij het beeldhouwwerk ‘De lopende man’ aan het begin van de Weg naar Voorst. Hier heet het voortaan Herdenkingsplein. 

Volgende week woensdag verzamelen belangstellenden zich vanaf 9.30 uur in museum Boer Kip aan de nabijgelegen Oude Touwbaan. Onder hen zijn leerlingen van Jenaplanschool De Hoven. Om 10.00 uur vertrekt het gezelschap voor een korte tocht naar het Herdenkingsplein, waar Zwier ter Mul, voorzitter van het herdenkingscomité, allen welkom heet. Na een toespraak van de burgemeester, die bloemen neerlegt bij het monument, wordt één minuut stilte in acht genomen.

Vervolgens vertelt Zutphenaar Ed Radstake de aanwezigen over de Nieuw-Zeelandse piloot Bill Abbot, wiens vliegtuig op 9 september hier vlak in de buurt is neergestort. Radstake heeft ooggetuigen van die noodlottige calamiteit gesproken. 

Enkele basisscholieren dragen zelfgeschreven gedichten voor en leggen meegebrachte rozen bij het monument. Wie dat wil kan daarna zelf ook bloemen neerleggen. Tenslotte onthult burgemeester Jaeger het bord, waarmee de plechtigheid wordt beëindigd. Maar het hele jaar door kan iedereen nu even halt houden bij het bord op het Heufse Herdenkingslein, ter nagedachtenis aan de gevallenen en in de hoop dat er ooit een dag komt dat het nergens ter wereld meer oorlog zal zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant