Koning Willem-Alexander arriveerde dinsdagmorgen in Zutphen. Burgemeester Wimar Jaeger heette hem welkom. Foto: Frank Mossink

Koning Willem-Alexander arriveerde dinsdagmorgen in Zutphen. Burgemeester Wimar Jaeger heette hem welkom. Foto: Frank Mossink

Koning Willem-Alexander bezoekt Zutphen

Maatschappij

ZUTPHEN – Geen SUN, geen zon, maar regen. Het miezerde toen Koning Willem-Alexander dinsdagmorgen arriveerde bij de ingang van het oude stadhuis in Zutphen. Burgemeester Wimar Jaeger heette hem welkom. Eenmaal binnen kreeg de koning uitgebreid uitleg over de SUN, de Stichting Urgente Noden, die dit jaar 110 jaar bestaat en sinds kort een Zutphense afdeling heeft.

Door Sander Grootendorst

Koning Willem-Alexander nam deel aan drie korte rondetafelbijeenkomsten. Waarin hem en de overige genodigden steeds helderder werd waar SUN als hulporganisatie voor staat. Gespreksleidster was landelijk directeur Nathalie Boerebach. De koning stelde nu en dan een vraag aan de sprekers, bijvoorbeeld aan Emilie Prins, die vertelde over haar onderzoek bij de Vrije Universiteit naar de effecten van noodhulp.

“Op basis van gesprekken die ik heb gevoerd met hulpverleners, donateurs én de mensen om wie het gaat, komt er één woord voor mij naar boven: ruimte”, zei Emelie. “Als je een nieuwe koelkast nodig hebt en je weet niet hoe je die moet betalen, dan kan je hele leven daardoor in beslag worden genomen.” Kortom: één en al stress. En schaamte. “Wordt de koelkast geregeld, kom je toe aan nieuwe zaken, kun je verder met je leven. De mensen nemen zelf het initiatief niet, hulpverleners zijn nodig”, aldus Emelie, afkomstig uit het Achterhoekse Halle. “Ook vanwege mijn achternaam vond ik het bijzonder om naast de koning te zitten”, zei ze na afloop.

Emelies redenering kwam in de loop van de ochtend op diverse manieren terug. Helemaal tijdens de derde bijeenkomst, waar hulpverleners én hulpontvangers zelf vertelden over hun bevindingen. Onder wie een van de eerste Zutphenaren die steun kreeg van SUN. Haar naam is Yurdakul. Door longproblemen heeft ze het zwaar als er veel vocht in de lucht zit. Een wasdroger is voor haar bittere noodzaak. Maar de gemeente heeft bepaalde regels waaraan zij zich moet houden. Een wasdroger wordt als luxe beschouwd. SUN schafte er voor Yurdakul wel eentje aan. “Dat scheelt me heel veel zorgen.” Niemand anders dan de koning was aandachtig toehoorder van haar verhaal.

“U bent nu onderdeel en mede-drager van de verhalen”, zei wethouder Eva Boswinkel tegen Willem-Alexander. Ze beschreef Zutphen als een “warme samenleving”. “We hebben ook een stevig armoedebeleid.” De koning merkte op dat landelijk desondanks maar tien à vijftien procent van de doelgroep echt wordt bereikt. “Daarom is de SUN zo belangrijk”, zei Boswinkel. “We merken dat in Zutphen nu al.”

Maar er is natuurlijk altijd geld nodig. Jan Cees van Hasselt, voorzitter van de Zutphense Sint Anthony Groote Broederschap, liet weten dat dit fonds jaarlijks 25.000 euro beschikbaar stelt. “Wij lossen zelf de noden niet op, daar is de stichting voor. Wij geven alleen een zak geld.” De Broederschap bestaat sinds 1451. Veel langer dus dan SUN. En ook langer dan de Oranjes, zei de koning, tot hilariteit van de zaal.

Buiten was het inmiddels droog. Tal van luidruchtige kinderen hadden zich verzameld om de koning te begroeten. Het werd nog even een klein feestje. Zeker met de succesverhalen van SUN in gedachten voelde het net of de zon toch was gaan schijnen.

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Frank Mossink. Hij draagt ze op aan Bernard Rübsamen, de begin dit jaar overleden Zutphense royalty-fotograaf.

Foto: Frank Mossink
Na afloop nam Koning Willem-Alexander nog even de tijd om een rondje langs de kinderen te maken. Foto: Frank Mossink
Na afloop nam Koning Willem-Alexander nog even de tijd om een rondje langs de kinderen te maken. Foto: Frank Mossink
Foto: Frank Mossink
Willem-Alexander nam deel aan drie korte rondetafelbijeenkomsten. Foto: Frank Mossink
Willem-Alexander nam deel aan drie korte rondetafelbijeenkomsten. Foto: Frank Mossink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant