In Dat Bolwerck bood Zutphen Pride in 2023 een gevarieerd programma met lezingen, onder andere van burgemeester Wimar Jaeger (m), optredens, poëzie en een uitbundige bingo met drag queens. Foto: Frank Mossink

In Dat Bolwerck bood Zutphen Pride in 2023 een gevarieerd programma met lezingen, onder andere van burgemeester Wimar Jaeger (m), optredens, poëzie en een uitbundige bingo met drag queens. Foto: Frank Mossink

Tweede editie Zutphen Pride zet in op ‘verbinding’

Maatschappij

ZUTPHEN - Op 8 juni 2024 wordt de tweede editie van Zutphen Pride gehouden. Net als de eerste editie, is het doel om het een feestelijke gelegenheid te maken voor lhbtq+-gemeenschap in en rond Zutphen, evenals voor iedereen die deze gemeenschap ondersteunt. Terwijl ‘zichtbaarheid’ het thema was van de eerste Zutphen Pride in 2023, is voor de tweede editie gekozen voor het thema ‘verbinding’. Daarnaast wordt op 27 januari de allereerste Zutphen Pride-borrel georganiseerd.

“De eerste editie overtrof onze verwachtingen”, zegt Erwin Vogelaar, de initiatiefnemer van Zutphen Pride. “We hadden geen idee wat het aantal bezoekers zou zijn, maar toen liepen er bijna driehonderd mensen mee tijdens onze Pride Walk. Wat we toen ervoeren, was hoe waardevol het was voor de aanwezigen om met elkaar in contact te komen. Dit inspireerde ons voor het thema ‘verbinding’ en stimuleerde ons om het evenement op grotere schaal aan te pakken.”

Om de groei van Zutphen Pride te bevorderen, zoekt de werkgroep Zutphen Pride actief samenwerking met andere culturele partners in de binnenstad van Zutphen. “Vorig jaar organiseerden we een prachtige Pride Walk door het centrum, waarin we ons als gemeenschap presenteerden”, vertelt Vogelaar. “Daarnaast hadden we een inspirerend avondprogramma in Dat Bolwerck waar aanwezigen, zowel jong als oud, zich volledig veilig en geaccepteerd voelden. Het zou fantastisch zijn als we dit in juni op meerdere locaties kunnen realiseren met een nog gevarieerder programma.”

In Dat Bolwerck bood Zutphen Pride in 2023 een gevarieerd programma met lezingen, onder andere van burgemeester Wimar Jaeger, optredens, poëzie en een uitbundige bingo met drag queens. “Dit jaar denken we onder andere aan film, comedy en dans”, aldus Vogelaar. “Hiervoor hebben we zeker meerdere locaties nodig, en misschien zelfs meerdere dagen! Wat echter al vaststaat, is opnieuw een Pride Walk en een gevarieerd programma vol plezier, inspiratie en diepgang.”

“We zijn verheugd met dit initiatief vanuit de samenleving”, zegt Dinian van de Weghe, voorzitter COC Deventer en omstreken. “Dankzij een enthousiaste groep inwoners uit Zutphen was de eerste Pride van de stad direct een succes. We kijken uit naar de tweede editie.”

Om elkaar vaker dan één keer per jaar te ontmoeten, organiseert Zutphen Pride op 27 januari de eerste Zutphen Pride-borrel in Café Pico. Iedereen is welkom tussen 16.00 en 20.00 uur, de toegang is gratis en drankjes zijn voor eigen rekening.

“Om al onze prachtige plannen te verwezenlijken, zijn we nog op zoek naar sponsoren”, vervolgt Vogelaar. Meer informatie is te vinden op de website Zutphenpride.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant