Eenmaal andermaal. Presentator Harm Edens en waarnemend burgemeester Wimar Jaeger wijzen naar de hoogste bieder. Foto: Eric Klop
Eenmaal andermaal. Presentator Harm Edens en waarnemend burgemeester Wimar Jaeger wijzen naar de hoogste bieder. Foto: Eric Klop

Benefietavond voor aardbevingsgebied levert 172.000 euro op

Maatschappij

‘Dit kan alleen maar bij AZC’

Door Eric Klop

ZUTPHEN – De aardbevingen die de voorbije maand onder andere de Turkse provincie Hatay troffen, hebben ook in Zutphen een dramatische impact. De stad leeft mee met plaatselijke nabestaanden van mensen die bij het inferno het leven lieten. Tot de tienduizenden slachtoffers behoren de Zutphenaren Yilmaz en Salahattin Köse, hun vader Hamis en diens vrouw Leyla. Voor voetbalvereniging AZC, waar zij nauw bij betrokken waren, reden om in actie te komen. Dinsdag 22 februari gebeurde dat met ondersteuning van de Barbaros Moskee en de gemeente in de Buitensociëteit aan de hand van een benefietavond.

De rode draad van het evenement vormt een veiling, waarvan de opbrengst onder de noemer ‘Zutphen helpt Hatay’ volledig ten goede komt aan het door natuurgeweld verwoeste gebied. Zo’n 25 particulieren, bedrijven en organisaties stelden belangeloos items beschikbaar, variërend van vakantie- en hotelovernachtingcheques tot een luxe sloepvaart voor twaalf personen en van een bronzen beeld van de Zutphense kunstenaar Maíte Duval tot een ruimhartige waardebon voor tuinrenovatie. De veilingmeester is Harm Edens, om en om geassisteerd door waarnemend burgemeester Wimar Jaeger en AZC-er Luc Wassink.

De burgemeester heeft bovendien een bijdrage aan het veilingboekje geleverd. In zijn voorwoord stelt hij allereerst nog eens vast dat wat er in Turkije en Syrië gaande is, ieders voorstellingsvermogen te boven gaat. “Zoveel verwoesting in een gebied twee keer zo groot als Nederland. Het is te groot om te bevatten. Helaas kregen we als gemeente heel snel het bericht dat er inwoners van Zutphen waren omgekomen. Vanaf toen kwam het meteen ook heel dichtbij”, aldus Jaeger, die het ongelooflijk vindt om te zien wat er sindsdien is losgekomen vanuit ook de Zutphense samenleving. “AZC heeft daarin het voortouw genomen.” Hij zal daarbij tevens doelen op de acties die de voetbalvereniging daags na de aardbevingen al intern initieerde. Zo werd in no-time een transport met spontaan aangeboden hulpgoederen naar de getroffen provincie in gang gezet en bracht een veiling in de clubkantine bijna 15 mille op.

Verdriet
Nu is heel Zutphen aan de beurt om te laten zien dat men zeer begaan is met het lot van de slachtoffers. Harm Edens heet de bezoekers die voor een goed gevulde zaal zorgen van harte welkom, met op de achtergrond beelden van Hatay zoals het er tot 6 februari jongstleden uitzag. Waarna, ondersteund door zang van de Deventer ‘volkszanger’ Ammar Bozoglu, foto’s van de familie Köse zijn te zien. Zichtbare ontroering en hoorbaar verdriet gaan vooraf aan het onder de hamer brengen van de eerste kavel. Die staat niet in het boekje. Schijnbaar op het laatste moment heeft het Turkse consulaat een unieke postzegel ingebracht, die ruim tien jaar geleden gezamenlijk werd uitgebracht door de Turkse en Nederlandse posterijen bij gelegenheid van een 400 jaar durende relatie tussen beide landen. Harm Edens begint bij 100 euro. Via 150, 200, 275, 400 en 450 klinkt achterin de Buitensoos 500 euro. “Hij is voor jou”, meldt de veilingmeester.

En zo gaat het verder. Een door Zutphen Promotie aangeboden schilderij van de stad kent een startbod van 350 euro, maar gaat weg voor bijna het dubbele. Iemand kan voor 800 euro de zon opzoeken. Een ander mag op 29 maart voor een mooi bedrag de opname van het door Edens gepresenteerde tv-programma ‘Dit was het nieuws’ bijwonen. Een high-tea voor vijftien personen bij de HEMA kost de hoogste bieder 750 euro. “Wie wil er nou géén tompouce van de HEMA”, stuwt de veilingmeester de opbrengst naar het driedubbele van de eigenlijke kosten. Van onschatbare waarde is de kavel die burgemeester Wimar Jaeger met zijn vrouw Patricia heeft ingebracht. Een door het echtpaar bereid diner bij hun of de hoogste bieder thuis levert maar liefst 1100 euro op. Daar zal zelfs een Johnny Boer nog van likkebaarden!

Acties
Tussen steeds vier of vijf kavels door haalt Harm Edens vooral jeugdige Zutphenaren op het podium. Zij hebben op de een of andere wijze geld in het laatje voor Hatay gebracht. Ook buiten het draaiboek om is het een komen en gaan van gehouden acties waarvan de opbrengst er telkens niet om liegt. De soms spontane en hoe dan ook uitbundige gang van zaken doet denken aan hoe het er begin jaren ’60 aan toe ging tijdens de televisieactie ‘Open het Dorp’. Ieder opgehaald bedrag wordt met klaterend applaus ontvangen. “Heel erg wat daar gebeurd is”, verklaart een meisje desgevraagd haar inzet voor het goede doel. “Ik zag de beelden op tv en schrok. Zoiets maak je in Nederland nooit mee.”

Halverwege de avond smeult meer en meer de zekerheid dat het door AZC bedachte evenement ‘Zutphen helpt Hatay’ een groot succes wordt. Twee oudere AZC-ers in hart en nieren steken enige mate van trots op hun cluppie niet onder stoelen of banken. “Wat mooi dat ze dit organiseren”, zegt de een. “Ik krijg hier tranen van in mijn ogen. Dit kan alleen maar bij AZC.” De ander voegt toe: “AZC is een vriendenclub waar ook gevoetbald wordt. Deze verenigingclub is zó sociaal. Dat blijkt nu wel weer!” En de belangeloze inzet door talloze AZC-vrijwilligers om van de benefietavond een succes te maken is niet voor niets geweest. De veiling brengt heel veel geld op. Geen cent blijft aan de strijkstok hangen. De hoogste biedingen gaan stuk voor stuk naar hulp in de Turkse provincie waar een aantal omgekomen AZC-ers hun roots hadden. Samen met de geheven entreekosten, interne acties van de club die al bijna 15 mille opbrachten én de door waarnemend burgemeester Jaeger gemelde 100.000 euro als schenking van de gemeente Zutphen, is het voorlopige eindbedrag van de actie 172.000 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld