L’abbé Pierre gaat over het leven van de oprichter van de Emmausbeweging. Foto: Filmdepot

L’abbé Pierre gaat over het leven van de oprichter van de Emmausbeweging. Foto: Filmdepot

Franse biopic over de uitvinder van de kringloopwinkels

Cultuur

ZUTPHEN - Luxor vertoont vanaf donderdag 25 april de Franse film L’abbé Pierre over het inspirerende leven van Henri Grouès, de priester die de Emmausbeweging stichtte.

L’abbé Pierre vertelt het inspirerende verhaal van Henri Grouès (1912-2007), beter bekend als Abbé Pierre. Deze Franse priester wijdde zijn leven volledig aan de strijd tegen armoede en dakloosheid. In Frankrijk werd hij hierom een nationale volksheld, maar zijn intieme leven was onbekend, veelbewogen en nauwelijks geloofwaardig. 

Priester, verzetsstrijder en politicus
Henri Grouès wordt geboren in een rijk gezin, maar besluit op zijn 18e om zijn hele erfdeel te verdelen onder de armen. Na jaren in het klooster en als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog wordt hij gekozen parlementslid in Parijs. Daar gebruikt Abbé Pierre zijn inkomsten om de zwaksten in de maatschappij een toekomst en een thuis te bieden. In 1949 sticht hij de Emmausbeweging en is daarmee de uitvinder de kringloopwinkels. Van de banken van de Nationale Assemblee tot de sloppenwijken van de Parijse voorsteden, bezorgt zijn inzet voor de meest kwetsbaren hem internationale bekendheid.

Indrukwekkende vertolking
Zijn woede over armoede, ongelijkheid en onrecht maakte hem opstandig en rebels, maar ook kwetsbaar en inspirerend. Vaak bekritiseerd, soms verraden, twijfelt hij elke dag aan zijn daden. De rol van Abbé Pierre wordt indrukwekkend vertolkt door Benjamin Lavernhe (Jeanne du Barry, The French Dispatch), wat hem een César-nominatie opleverde voor Beste Acteur. De film, geregisseerd door Frédéric Tellier, ging in wereldpremière op het Cannes Filmfestival. 

Toegang 10 euro. Ticketverkoop via de website of aan de kassa in het theatercafé.


luxorzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant