Afbeelding

Voorbereidingen vijfde Beethovenfestival Zutphen in volle gang

Algemeen

ZUTPHEN - Van 28 tot en met 30 juni staat Zutphen geheel in het teken van Ludwig van Beethoven. Al voor de vijfde keer wordt er een driedaags festival georganiseerd waarin het werk en het leven van de eigenzinnige componist centraal staat. In en om het centrum vinden concerten en andere activiteiten plaats. Het thema voor het vijfde festival is ‘Tijdloos Revolutionair’.

De website is in de lucht, de kaartverkoop is gestart. Het vijfde Beethovenfestival is een feit. “We zijn er weer in geslaagd om een weergaloos programma samen te stellen”, zegt Emile Engel, creatief leider en programmeur van het festival. “Als insteek voor het programma hebben we voor het revolutionaire aspect van Beethoven gekozen. Bijna iedereen weet wel dat Beethoven een nogal opvliegend karakter had en zijn gedrag niet altijd even vlekkeloos was. Maar dat hij met zijn vernieuwingsdrang en eigengereidheid een ware revolutie in de klassiek muziek teweeg bracht, weten veel minder mensen.”

Openingsspektakel
Bijzonder in 2024 is het openingsconcert. Op vrijdagavond wordt het festival geopend met de uitvoering van de 9e symfonie door het Utrechts Studenten Koor en Orkest in de Buitensociëteit. Op het podium begeven zich meer dan 150 musici en koorleden die vol overgave Beethovens spektakelstuk brengen. En volgens Engel is dat nog maar het begin. Het hele weekend kunnen muziekliefhebbers zich onderdompelen in een echte Beethovenbeleving. Om het festivalgevoel naar boven te brengen worden de festiviteiten meer zichtbaar. Naast het uitgebreide concertprogramma is er bijvoorbeeld ook een gratis toegankelijk openluchtconcert op de markt kun je bij een aantal restaurants een ‘Beethovendiner’ te boeken.

Programma
Het hele programma is divers en origineel. Naast de concerten uitgevoerd door jong talent en musici van wereldfaam is er een aantal bijzondere activiteiten te beleven. Wat te denken van ademen en bewegen op Beethovens eerste pianosonate? Beethoven in een Latin jasje door jazzpianist Ramon Valle of juist pop? Of een voorstelling die speciaal voor de allerkleinsten is bedoeld? Ook komen Thom Hoffman en het Storioni Trio met de voorstelling ‘Beethoven – Wie ben je?’ naar Zutphen. Keuze genoeg dus. “Samen met de musici, organisatoren en vrijwilligers geven wij het revolutionaire aspect van Beethoven een weekend lang een gezicht”, besluit Engel. “We hopen dat veel mensen komen luisteren”.

Kijk voor het hele programma op www.beethoven-festival.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant