De onthulling van het straatnaambord ter ere van luitenant Percy Dexter Higgins. Foto: Henk Derksen

De onthulling van het straatnaambord ter ere van luitenant Percy Dexter Higgins. Foto: Henk Derksen

Onthulling straatnaambord markeert herdenking bij het Witte Kruisje

Algemeen

ZUTPHEN - Jaarlijks wordt bij het Witte Kruisje in Leesten de herdenking gehouden ter ere van de Canadese korporaal A.P. Periard, die op 4 april 1945 sneuvelde. Dit jaar kreeg de herdenking een bijzonder karakter door de aanwezigheid van de Canadese ambassadeur, familieleden van Private Harry Gervais, en vanwege de onthulling van een straatnaambord ter ere van luitenant Percy Dexter Higgins. 

Vanwege deze speciale gelegenheid waren ook de 48th Highlanders Pipes And Drums en de Royal Canadian Legion Branch 005 aanwezig. De herdenking bij het Witte Kruisje werd geleid door groep 6 van de Lea Dasbergschool, waar mevrouw Ineke Hissink de aanwezigen verwelkomde. Burgemeester Wimar Jaeger sprak de aanwezigen toe en legde een bloemstuk, gevolgd door de ambassadeur en andere aanwezigen. 

Na twee minuten stilte werden het Wilhelmus en het Canadese volkslied gespeeld en gezongen. Leerlingen van de Lea Dasbergschool droegen gedichten voor en legden hun bloemstukken neer.

Na afloop begaven de leerlingen zich terug naar school, terwijl de overige gasten zich verplaatsten naar het Canadezenmonument aan de Kerkhofweg. Op dit monument staan de namen van 35 Canadese en één Engelse militair die zijn gesneuveld bij de bevrijding van Warnsveld en Zutphen. Bij dit monument werd gesproken door Harm Kuijper, de Canadese ambassadeur, burgemeester Jaeger en Scott Gravel. Er werden bloemen gelegd en na een moment stilte werden de volksliederen gespeeld en gezongen.

Ten slotte keerden alle aanwezigen terug naar Leesten, waar burgemeester Jaeger samen met sergeant Nicole Mitchell het straatnaambord onthulde ter ere van luitenant Percy Dexter Higgins, die sneuvelde op het terrein van het Groot Graffel (nu GGnet).

Leerlingen van de Lea Dasbergschool lazen gedichten voor. Foto: Henk Derksen
Dit jaar kreeg de herdenking een speciaal karakter, onder andere vanwege de aanwezigheid van de Canadese ambassadeur en familieleden van Private Harry Gervais. Foto: Henk Derksen
Het Canadezenmonument aan de Kerkhofweg, waar ook de gevallenen bij de bevrijding van Warnsveld en Zutphen werden herdacht. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant