Een voorbeeld van de lockdownchallenge. Deze inzending maakte het schilderij na van Andreas Schelfhout, Binnenplaatsje, ca. 1825. Beeld: Collectie Rijksmuseum
Een voorbeeld van de lockdownchallenge. Deze inzending maakte het schilderij na van Andreas Schelfhout, Binnenplaatsje, ca. 1825. Beeld: Collectie Rijksmuseum

Lockdownchallenge: Bouw je eigen luchtkunstwerk

Algemeen

ZUTPHEN - Wie de nieuwste tentoonstelling Hoge Luchten in het Stedelijk Museum Zutphen in het echt wil bekijken moet nog even geduld hebben. Om mensen bij de schilderijen te betrekken en ook thuis een eigen verzetje te bieden heeft het Zutphens museum een Lockdownchallenge bedacht: maak je eigen Hoge Luchten-kunstwerk.

Door Alize Hillebrink

Drie weken na de opening van de tentoonstelling ‘Hoge Luchten’ in het museum Zutphen volgde er medio december een nieuwe lockdown. Om mensen thuis toch te bereiken met deze kunst, houdt het museum een lockdownchallenge. ‘Hoge Luchten’ is tentoonstelling nummer drie uit een reeks van vier reizende tentoonstellingen van het Stedelijk Museum Zutphen met vier andere musea in samenwerking met het Rijksmuseum. Veertig werken uit het Rijksmuseum zijn aangevuld met schilderijen uit de eigen collecties. Het zijn vergezichten van grote meesters uit drie eeuwen, maar ook veel intieme stadsgezichten. Daarnaast is er videokunst, waarin negen inwoners van Zutphen worden geportretteerd met de vraag: wat betekent vrijheid voor jou? Maakt stadslucht vrij? Wat betekent jouw stad voor jou? Helaas kan niemand de schilderijen op dit moment in het echt bekijken.

Tussen kunst en quarantaine
Geïnspireerd op ‘Tussen kunst en quarantaine’, een initiatief uit de eerste lockdown waarin makers kunstwerken nabouwden met voorwerpen en attributen uit hun directe omgeving, vraagt het Zutphens museum iedereen om zélf een Hoge Luchten-kunstwerk te maken.

Afgelopen week vertelde Tiana Wilhelm, directeur van Musea Zutphen in het televisieprogramma Koffietijd over het initiatief. “Kunst wil je zien en ervaren en dat kan nu niet,” zegt Wilhelm. “Gelukkig zitten wij niet stil en hebben deze challenge in het leven geroepen.” Presentatrices Quinty Trustfull en Pernille La Lau van Koffietijd namen de challenge aan en bouwden in één minuut met eenvoudige attributen een kunstwerk geïnspireerd op een schilderij van Johan Barthold Jongkind. “Het mooie is, dat het ervoor zorgt er ook voor dat mensen beter gaan kijken en dat is wat je als museum uiteindelijk wil,” besloot Wilhelm.

Meedoen
Maak een keuze maken uit acht verschillende schilderijen uit het Rijksmuseum en geef daar een eigen draai aan met zelfgekozen attributen. Plaats de foto van jouw kunstwerk op Instagram of Facebook en tag @museazutphen en #hogeluchten hierin. De schilderijen zijn te vinden op de website van Musea Zutphen. museazutphen.nl/nieuws/wedstrijd-maak-je-eigen-hoge-luchten-kunstwerk. Meedoen kan nog tot en met komend weekend.

Hoge Luchten-Fotowedstrijd
Deze week is Musea Zutphen een tweede challenge gestart: de Hoge Luchten-Fotowedstrijd. Deelnemers mogen hun eigen ‘Hoge Luchten-foto’ inzenden. Hiervoor kunnen ze zich laten inspireren door schilderijen uit de tentoonstelling. In de schilderijen zijn hoge luchten gecombineerd met stads- of vergezichten op de stad. Inzendingen voor deze challenge kunnen tot en met 31 januari 2022 worden ingestuurd via Facebook en Instagram, met de tags @museazutphen en #hogeluchten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld