Bart Adema, Hans Adema en Cor ten Barge vormen het dagelijks bestuur van Stichting Nationale Bokbierdag Zutphen. Ten Barge toont de door creatief mediabureau Lutim gemaakte illustraties die op de koeltassen voor de sixpacks zullen prijken. Foto: Stichting Nationale Bokbierdag Zutphen/Willem Feith

Bart Adema, Hans Adema en Cor ten Barge vormen het dagelijks bestuur van Stichting Nationale Bokbierdag Zutphen. Ten Barge toont de door creatief mediabureau Lutim gemaakte illustraties die op de koeltassen voor de sixpacks zullen prijken. Foto: Stichting Nationale Bokbierdag Zutphen/Willem Feith

Sixpack met Zutphens bokbier is voorproefje op jubileumeditie Nationale Bokbierdag in 2022

Algemeen

ZUTPHEN - Met het op de markt brengen van een gelimiteerde sixpack van lokaal gebrouwen bokbier kijkt de Stichting Nationale Bokbierdag Zutphen alvast vooruit op de 25ste editie van het evenement in oktober 2022. In brouwerij Chamaven aan de Pollaan konden genodigden maandagavond alvast het speciale bokbiertje proeven. De reacties waren unaniem lovend.

Door Rudi Hofman

Een van de proevers was Derrick Neleman, die in hetzelfde pand als waar de brouwerij zit zijn bekende wijnmagazijn heeft. “We denken altijd dat we onze partner vanwege het uiterlijk kiezen, maar de geur is heel bepalend. Dat geldt ook voor producten. Dit bokbiertje ruikt niet alleen heel lekker, maar smaakt ook nog eens heel rijp en vol.”

Enthousiasme
Neeleman is sowieso onder de indruk van Robbert Wortelboer, Martijn Coenders, Axel Wiersma en Jan Itjang, de mannen die brouwerij Chamaven gezamenlijk runnen. “Sinds januari heb ik ze door de glazen wand bezig gezien en ook als ik ze spreek stralen ze een en al enthousiasme uit. Dat maakt de beleving compleet en ook dat je al zin krijgt in een bokbiertje.”

De mannen van Chamaven brouwen in totaal tweeduizend liter van het speciale Zutphense bokbier. Dit is voldoende om duizend sixpacks te kunnen vullen. Cor ten Barge, voorzitter van de Stichting Nationale Bokbierdag, legde uit dat eerst de sponsoren en Zutphense horeca de het jubileumbier kunnen bestellen à 25 euro. Eind oktober krijgen andere belangstellenden de kans een of meer in een mooie koeltas gestoken sixpacks te bemachtigen. 

Ten Barge vertelde ook dat werkgroeplid Rienke Adema met het idee was gekomen om met een sixpack van lokaal gebrouwen bokbier vooruit te ‘blikken’ op de 25ste Nationale Bokbierdag. De opbrengst van deze actie gaat de stichting gebruiken om volgend jaar extra groot uit te pakken met de nostalgische optocht tijdens de Nationale Bokbierdag. 

Elkaar helpen
Namens hoofdsponsor Domest Husky horeca-apparaten was directeur Gerrit Nijenhuis bij de proeverij aanwezig. Hij zei een groot fan van de Nationale Bokbierdag te zijn en het heel belangrijk te vinden dat ondernemers elkaar helpen. Nijenhuis liet zich het speciale Zutphense bokbiertje goed smaken.

Volgens Robbert Wortelboer van de Zutphense brouwerij kenmerkt zich dit bokbiertje zich door zijn volle en lichtzoete smaak. “Ons eigen bokbier is wat droger van smaak. We proberen onze mouten zoveel mogelijk uit de regio te halen zoals bij landgoed Velhorst en boerderij De Kolke in Voorst.”

Brouwcapaciteit
Voorheen zat brouwerij Chamaven op bedrijventerrein De Stoven. Afgelopen januari begonnen de eigenaren met de verbouwing van hun nieuwe onderkomen, het voormalige Motrac-pand aan de Pollaan 39.

Sinds juni is de brouwerij hier operationeel. Momenteel kan hier maandelijks vier- tot vijfduizend liter bier worden gebrouwen. Er is, zo zei Wortelboer, voldoende ruimte om de brouwcapaciteit op termijn fors uit te breiden.

Aanwezigen op de proeverij, onder wie wijnkenner Derrick Neleman (tweede van links), lieten zich het speciale Zutphense Bokbiertje goed smaken. Foto: Stichting Nationale Bokbierdag Zutphen/Willem Feith

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld