<p>Heidy Tesink koestert het door haar bij de kringloop gevonden olielampje dat decennia geleden in Koperslagerj Tesink is gemaakt. Foto: Heidy Tesink</p>

Heidy Tesink koestert het door haar bij de kringloop gevonden olielampje dat decennia geleden in Koperslagerj Tesink is gemaakt. Foto: Heidy Tesink

Heidy uit Zutphen stuit bij kringloop op olielampje van ‘onschatbare waarde’

ZUTPHEN - Heidy Tesink was al voorbij de kassa van Kringloopwinkel 2Switch Zutphen richting de uitgang gelopen toen haar blik plotseling als een magneet naar links werd getrokken. De Zutphense besloot haar intuïtie te volgen en een kijkje te nemen in de koperhoek. Daar viel haar meteen een olielampje op, dat haar op de een of andere manier bekend voorkwam. Zij keek onder de voet en zag haar vermoeden bevestigd: daar stond het logo van Koperslagerij Tesink, het bedrijf van haar familie dat tot medio jaren tachtig in de Pelikaanstraat was gevestigd.

Door Rudi Hofman

“Ik vond het zó bijzonder dat ik dit olielampje hier tegenkwam, dat ik er een brok van in mijn keel kreeg. Ik hoefde er slechts 2,50 euro voor te betalen, maar voor mij is hij van onschatbare waarde. Ik koester dit snotneusje.” Snotneus is een bekende bijnaam voor dit type olielamp. Heidy nam het lampje met ‘Tesinkroots’ mee naar huis om het daar een mooi plekje te geven op een plank boven de bank.

Groot vuur
Als jong meisje liep Heidy, zo vertelt zij aan de telefoon, geregeld de koperslagerij aan de Pelikaanstraat binnen. Daar smeedden haar vader, opa en oom op ambachtelijke wijze allerlei koperen (gebruiks-)voorwerpen. Het grote vuur dat zij hierbij gebruikten, vond Heidy machtig interessant. “Voor het 12,5-jarige huwelijk met mijn oma maakte mijn opa de eerste snotneus. Uit de koperslagerij komt bijvoorbeeld ook een grote koperen zwaan die op een kerktoren in Arnhem staat. En ik weet dat zich in de Zutphense binnenstad meerdere deurgevels en ramen met koperbeslag van Tesink bevinden.”

Eerste snotneusje
Van haar familieleden die in de koperslagerij naast koffiebranderij De Pelikaan werkten, leeft alleen Heidy’s oom nog (”mijn vader overleed al op 46-jarige leeftijd en mijn moeder is er ook niet meer”). Met zijn ietwat uit de hand gelopen coronahobby, kunstwerken maken van roerstaafjes, stond oom Bert Tesink onlangs prominent in de Stentor. “Bij hem thuis staat het eerste snotneusje dat mijn opa ooit maakte”, weet Heidy.

Glans
Het door de Zutphense bij toeval teruggevonden olielampje verkeert in een prima staat en heeft zijn oorspronkelijke glans geenszins verloren; oppoetsen is voorlopig niet nodig. Ze is niet van plan het snotneusje te gaan gebruiken. Elke keer dat Heidy ernaar kijkt, bezorgt haar dit warme herinneringen aan haar overleden dierbaren en het bijzondere werk dat jarenlang in Koperslagerij Tesink werd verricht. “Ik hoop dat ik nog vaker in ‘het wild’ voorwerpen gemaakt door mijn familie tegenkom!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden