<p>Het Kerkpad in Zutphen. Foto: Henk Derksen</p>

Het Kerkpad in Zutphen. Foto: Henk Derksen

Kerkpadboer krijgt taakstraf voor ernstig bedreigen trimgroep en wandelend echtpaar

ZUTPHEN - Voor twee volgens de politierechter ‘heftige bedreigingen’ op het Kerkpad is Hans van S. uit Zutphen vrijdagmiddag tot een taakstraf van 80 uur veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat de melkveehouder de slachtoffers angst heeft ingeboezemd door intimiderend rijgedrag op zijn trekker en door ze uit te schelden en verbaal te bedreigen.

Door Rudi Hofman

Het eerste incident speelde zich af op 26 november 2019. Die dag kwam het tot een confrontatie tussen een groep van veertien trimmende dames op leeftijd en Van S. De boer vertoonde volgens de aangeefster ‘zeer en zeer agressief gedrag’ en keek ‘heel wild uit de ogen’. De vrouwen moesten aan de kant springen voor zijn trekker die ‘vol gas’ op ze afkwam. Het was ‘heel heftig en onvoorstelbaar’.

‘Platrijden’
Bij het tweede incident op 25 januari 2020 moest een wandelend echtpaar het ontgelden. Volgens de man moest hij eerst uitwijken voor de woedende Van S. op zijn trekker om een aanrijding te voorkomen. De boer zou vervolgens hebben gedreigd hem de volgende keer ‘plat te rijden’ - iets wat hij zelf ontkende. Na de woordenwisseling is Van S. met zijn trekker achteruit richting aangever gereden. Die heeft het voorval als ‘heel bedreigend ervaren en heeft er lang last van gehad’, verklaarde een gemachtigde namens de man.

Van S. woont sinds 2017 aan de Kapperallee, maar het Kerkpad doorkruist zijn erf. Het staat te boek als een openbaar pad, maar de boer bestrijdt dit. Zijn grootste vrees is, dat er een ongeluk gebeurt en dat hij 112 moet bellen. Hij rijdt immers met groot materieel. Bij de politie heeft Van S. verklaard dat er op mooie dagen wel tussen de 50 en 60 mensen over zijn erf komen. Herhaaldelijk treft hij tot zijn ongenoegen ook personen in de stal aan.

Emmer
De eerste twee jaar slaagde Van S. er naar eigen zeggen in rustig te blijven, maar op een gegeven moment is bij hem de spreekwoordelijke emmer overgelopen. Hij gaf toe dat hij tegenover passanten geregeld vloekt en tekeer kan gaan, maar hij heeft nooit de intentie gehad iemand aan te rijden, zei Van S.

Afgaande op meldpuntkerkpad.nl regent het de laatste jaren incidenten tussen de boer en andere gebruikers van het Kerkpad. De teller staat op 130. De meest recente melding betreft een ‘metershoge berg sneeuw’ die de boer over de hele breedte van het pad zou hebben geschoven. ‘Weer een pesterij’, aldus de melder.

De incidenten die op de zitting aan de orde kwamen, waren aanzienlijk ernstiger. Zowel de officier van justitie als de politierechter achtte in beide gevallen ‘strafrechtelijke bedreigingen’ bewezen.

Eigen rechter
De officier was het opgevallen dat de verdachte in de rechtszaal in alle rust en redelijkheid sprak, maar dat als hij aan het werk is zijn handelen wat anders laat zien. ”Dan treedt hij op als eigen rechter en als een dictator.” Zij eiste tegen Van S. een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor zes maanden met een proeftijd van drie jaar.

De politierechter achtte voor het incident met de trimgroep bedreiging met zwaar lichamelijk letsel bewezen en bij het voorval met het wandelend echtpaar bedreiging met de dood. Hij legde Van S. een taakstraf van 80 uur op. “Ik snap tot op zekere hoogte de irritatie, maar de wandelaars mogen daar gewoon lopen. Als ze brutaal zijn en in de stal komen, kunt u de politie bellen. U moet uzelf in de hand houden.”

Als Van S. zijn taakstraf weigert uit te voeren, moet hij 40 dagen de gevangenis in. De Zutphense melkveehouder heeft veertien dagen tijd om tegen de uitgesproken straf in beroep te gaan.

Ten slotte over de kwestie Kerkpad: de gemeente Zutphen wil het pad gaan verleggen zodat wandelaars straks niet meer over het erf van Van S. komen. De boer ziet dit wel zitten: “Ik denk dat er wel een goede oplossing komt.”


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden