Han Deibert, Stijn Wagenaar en Kees Lustenhouwer (v.l.n.r.) bij wijkcentrum Waterkracht, waar hun stichting Bonvenon in principe eind oktober de eerste van een reeks verbindingsbijeenkomsten houdt. Foto: Eric Klop
Han Deibert, Stijn Wagenaar en Kees Lustenhouwer (v.l.n.r.) bij wijkcentrum Waterkracht, waar hun stichting Bonvenon in principe eind oktober de eerste van een reeks verbindingsbijeenkomsten houdt. Foto: Eric Klop

Zutphense stichting Bonvenon in oprichting breekt lans voor verbinding

Algemeen

‘Elkaar zien in wie we eigenlijk zijn’

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Het plan lag volledig uitgewerkt op tafel. Ook aan de coronamaatregelen was gedacht. Voor de ‘manifestatie van verbinding’ die zaterdag 3 oktober in en rond de Burgerzaal plaats zou vinden in het kader van de landelijke week tegen de eenzaamheid. Maar de veiligheidsregio zag het evenement uiteindelijk toch niet zitten en vaardigde vriendelijk doch beslist een verbod uit. De organiserende stichting Bonvenon, kersvers en zelfs officieel nog in oprichting, liet zich echter niet uit het veld slaan. En begint nu met activiteiten die eigenlijk als follow-up van de manifestatie tegen eenzaamheid te boek stonden.

Stijn Wagenaar, Han Deibert en Kees Lustenhouwer zijn de initiatiefnemers van de Zutphense stichting. Ze hebben die de naam Bonvenon meegegeven. Dat is Esperanto voor welkom. Internationaal, een wereldtaal, waarmee het trio maar wil aangeven dat niemand mag worden weggezet of buitengesloten. Iedereen met elkaar verbinden luidt het credo, zonder enig aanziens des persoons. Waarbij ze het begrip ‘eenzaamheid’ uit de weg gaan. “Dat is een probleemstelling”, zegt Han Deibert. “Verbinding is de drijfveer”, vult Stijn Wagenaar aan. “Een maatschappij waarin mensen elkaar niet uitsluiten.”

Zutphen kent tal van initiatieven waarmee allerhande isolement moet worden tegengegaan. Vanuit een subsidiepot biedt de gemeente daartoe diverse projecten een steuntje in de rug. Met hulp van een toetsingscommissie, waarin de oprichters van stichting Bonvenon elkaar leerden kennen. “Tussen de ideeën die om een financiële bijdrage vroegen zat veel goeds”, geven ze aan. “Onze adviezen pakten leuk en goed uit. Bovendien inspireerden we elkaar. En kwamen op het idee om het streven naar verbinding in een groter verband voor het voetlicht te brengen.”

Omdraaien
Met de manifestatie op 3 oktober dus. Waarin zoveel mogelijk initiatieven in Zutphen en Warnsveld, die aan de hand van bijvoorbeeld cursussen, contactbijeenkomsten of zelfhulpgroepen een inclusieve samenleving hoog in het vaandel hebben, zichzelf zouden presenteren. Een hele dag, waarin ook muziek, workshops en een informatiemarkt met organisaties uit het sociale domein niet hadden ontbroken. Maar ja, dat vermaledijde coronavirus… “Dus draaiden we het om”, zegt Kees Lustenhouwer. “De manifestatie van verbinding wordt ijs en weder dienende in oktober 2021 gehouden. En gaan we nu al van start met het beoogde vervolg: kleinschalige bijeenkomsten in buurthuizen en wijkcentra, of bij een organisatie, die eens in de zes of zeven weken verbinding tussen mensen als grootste gemene deler hebben.”

Hierin kan een keur aan thema’s aan bod komen. Veiligheid in de buurt bijvoorbeeld. Een gewenste opknapbeurt van de straat. Of in de wijk ‘gewoon’ meer contact onder elkaar. Stichting Bonvenon wil daar gericht mensen voor uitnodigen, maar ook na aanmelding zijn bezoekers welkom. “Vol is echter vol, zeker in tijden van corona”, benadrukken Deibert, Wagenaar en Lustenhouwer die eind oktober het spits van hun bijeenkomsten denken af te bijten. Plaats van handeling is dan wijkcentrum Waterkracht in het Waterkwartier.

Onderwijs
Hun streven is voorts om scholieren uit het voortgezet onderwijs bij het initiatief te betrekken. “Zowel tijdens de bijeenkomsten als bij het uitwerken van bepaalde ideeën. Dit past volgens ons prima in hun maatschappelijke stage. Bovenal biedt het bijeenbrengen van jong en oud evenzeer verbinding. Net als arm en rijk en wit en zwart. Of geel en gestippeld”, knipoogt Han Deibert. “We willen een wereld waarin niemand elkaar uitsluit. Dan kan ontmoeting een startpunt zijn om een fundament voor evenwaardig samenleven op te bouwen. Elkaar zien in wie we eigenlijk zijn en waar we vandaan komen, zodat we daadwerkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Buiten internet om…”

Nog een laatste vraagje. Tijdens de ‘manifestatie van verbinding’ op 3 oktober zou toch ook de nieuwe Stap-in-Stap-uit bus ten doop worden gehouden. Mede als initiatiefnemer van dit vervoersproject om inwoners van Zutphen en Warnsveld uit een isolement te halen of te houden weet Kees Lustenhouwer het antwoord. “Dit gaat evenmin door. Maar de bus gaat een paar dagen later wel van start. Nadat alle eventuele kinderziektes eruit zijn gereden vindt de officiële presentatie nu naar verwachting begin januari plaats.”

Wel een wandeling
Een van de activiteiten tijdens de afgelaste ‘manifestatie van verbinding’ op zaterdag 3 oktober was een wandeling van wijkcentrum Waterkracht naar de Burgerzaal. Die gaat door, maar wel anders. De start om 13.00 uur is nog steeds bij Waterkracht, maar komt na een rondje van 4 of 8 kilometer door groen Zutphen daar ook weer terug. In het wijkcentrum staat dan een kopje koffie of thee klaar. De organisatie van het verbindende ommetje is in handen van de beweegcoaches van Zutphen Actief. Deelname is gratis, maar aanmelden moet. Dit kan via info@ijsselfit.nl of 06-55936294. Vergeet niet de afstand aan te geven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant