Volgens Mark Purperhart zijn er al belangstellenden voor de Jongerenraad. “En als er een schaap over de dam is….” Foto: Eric Klop
Volgens Mark Purperhart zijn er al belangstellenden voor de Jongerenraad. “En als er een schaap over de dam is….” Foto: Eric Klop

Mark Purperhart wil dat Zutphense jongeren gehoord worden

Samen sterk met een Jongerenraad 

Door Eric Klop 

ZUTPHEN - Mark Purperhart, sinds september vorig jaar jongerenambassadeur te Zutphen, is bezig met het oprichten van een plaatselijke jongerenraad. Hiermee kunnen volgens hem jonge mensen beter gehoord worden en het idee krijgen dat er met hun adviezen en suggesties ook serieus wordt omgegaan. “Deuren gaan open die anders vaak gesloten blijven.”

De 24-jarige Zutphenaar zit in de laatste fase van zijn studie Business Administration’ aan het ROC Midden-Nederland in Utrecht. Daar kwam hij als politiek geïnteresseerde op het spoor van het fenomeen ‘jongerenambassadeur’, ontstaan vanuit een nationale organisatie die gelooft in de kracht en onmisbare impact van jongeren. Ze krijgen overal in het land de kans hun stem te laten horen bij maatschappelijke instellingen, bedrijven en overheidsinstanties. Dat leek Mark Purperhart, op school al langer actief in de belangenbehartiging van medestudenten, wel wat. “Ik meldde mij eigenlijk best wel impulsief aan en kon in mijn woonplaats Zutphen aan de slag. Voor deze regio is de jongerenambassadeur iets nieuws, dus dat kwam goed uit.”

Als een van zijn eerste taken ziet hij het in het leven roepen van een Zutphense Jongerenraad. “Daartoe zijn vanuit de gemeente al eerder pogingen ondernomen”, weet Mark. “Zo’n orgaan is echter nooit van de grond gekomen. Terwijl het zo belangrijk is dat jongeren serieus worden genomen. De politiek neemt beslissingen die ook jongeren aangaan. Maar wat vinden zij er zelf van? Zaken die in overleg met onder andere politiek en ambtenarij aan bod komen zijn bijvoorbeeld betaalbare huisvesting, onderwijs en uitgaansmogelijkheden. Daarnaast kan de jongerenraad allerlei activiteiten organiseren, zoals sporttoernooien, congressen en debatwedstrijden. Zo doen leden ervaringen op die hen later goed van pas kunnen komen. En wie weet zit er in de Jongerenraad wel iemand die mij uiteindelijk kan opvolgen als Jongerenambassadeur. Ik ben tenslotte ook al 24…”

Mark Purperhart studeert in Utrecht, maar woont in Zutphen. “Nog bij mijn ouders. Dat heeft naast negatieve zeker ook positieve kanten. Je kunt rekenen op een klankbord. En het avondeten staat altijd klaar”, lacht hij. “Natuurlijk, ik zou best op mijzelf willen wonen. Maar zie hier maar iets te vinden wat voor een student financieel te behappen is. Waarom dan niet in Utrecht? In Zutphen ben ik opgegroeid binnen de Evangeliegemeente De Deur. Daarin voel ik verantwoordelijkheden die ik niet zomaar wil loslaten. Bovendien hou ik van deze stad. De rust, de sfeer, de omringende natuur. Elf jaar geleden verhuisde ik als Arnhems stadsjongetje met mijn ouders en broer hiernaartoe. Ik wil er denk ik nooit meer weg.”

Zutphen ligt hem na aan het hart. Hij wil dat dit ook voor zoveel mogelijk andere jongeren geldt. Behartigt als ambassadeur hun belangen. Maar in je eentje is dat lastig. Vandaar een Jongerenraad, want samen sta je sterk. Mark hoopt in september, met hulp van de gemeente, een eerste bijeenkomst te kunnen houden. Eigenlijk had hij dat al eerder gewild.

Het coronavirus stak echter een spaak in het wiel. “Maar nu moet het er van komen. Daar doe ik alles voor. Ga bij wijze van spreken tot het gaatje. Zo zit ik in elkaar. Wil wat bereiken, iets betekenen. De maatschappij dienen. Daarom boeit de politiek mij ook zo. Ik ben lid van het CDA en binnen de jongerenafdeling plaatsvervanger in het algemeen bestuur van de provincie. Hoop na mijn studie nog veel actiever voor de Christendemocraten te worden. Ja, wil van politiek mijn beroep maken. Ik geniet ervan. Het gesprek, het debat. Mensen vertegenwoordigen die zich niet durven of kunnen uiten. Voor mij is het jongerenambassadeurschap en daaruit voortvloeiend de Jongerenraad, zeg maar, een interessante en mooie oefening. Bovenal gaat het echter om een Zutphense samenleving die ook jongeren voldoende te bieden heeft. Daar zet ik mij met heel mijn ziel en zaligheid voor in”, aldus Mark Purperhart.

Zowel studerende als werkende jongeren die belangstelling hebben om toe te treden tot de Zutphense Jongerenraad kunnen voor meer informatie en aanmelding terecht op markpurie@gmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden