Gert en Tess houden Zutphen een spiegel voor

ZUTPHEN – Niet lang nadat deze krant in de hele gemeente Zutphen op de mat valt, maken de Hanzestedelingen kennis met twee nieuwe, maar tegelijkertijd heel herkenbare stadsgenoten: Gert en Tess. Sinds juni 2013 zijn de avonturen van deze twee typische Zutphenezen en hun gevolg wekelijks te volgen in Contact. Ze groeien uit tot lokale bekendheden en hebben er nu maar liefst vierhonderd afleveringen opzitten. Tijd voor een gesprek met de geestelijk vaders: Derk-Jan Rouwenhorst en John Post van ToonWorkz.

Door Gerwin Nijkamp

Gerhard Weevers, uitgever van deze krant, vroeg de mannen vlak na de lancering van Contact Zutphen-Warnsveld een wekelijkse strip te maken die echt Zutphens moest zijn. Het karakter Gert is gebaseerd op een oud-medewerker van Weevers, een rasechte Zutphenees. Prettige bijkomstigheid is dat John en Derk-Jan destijds hun werkplek in het pand van Weevers aan de Nieuwstad hebben. "Nog steeds denk ik vaak aan hoe hij zou reageren op een bepaalde situatie als ik met de strip bezig ben." 

Pen en papier
"Derk-Jan bedenkt de strip en tekent hem. Ik denk mee", legt John uit. "Dat werkt heel prettig", vult zijn kompaan aan. "We vragen ons samen altijd twee dingen af: Is-ie leuk en is het niet te persoonlijk?" In de beginjaren maakt Derk-Jan de complete strip met pen en papier. Tegenwoordig maakt hij de schets vaak nog op papier, maakt er dan een foto van en trekt hem dan over op zijn 'digitale kladblok'. Daar kleurt hij hem in en voegt de tekst toe. Niet alle strips worden trouwens 'from scratch' getekend. "Ik heb een map met houdingen die de figuren vaak aannemen, dat vormt soms ook de basis", legt de tekenaar uit. "Al met al ben ik gemiddeld een uur aan het tekenen."

Eenvoud
Wat inhoud betreft vallen de mannen meteen met hun neus in de boter: de eerste jaren was er bijna elke week wel trammelant in de lokale politiek: wethouders die aftraden, verhitte discussies rond het Broederenklooster, mails die gelekt werden, aan munitie voor grappenmakers geen gebrek.
De kunst is om die actualiteit te vatten in een eenakter waar vooral het beeld spreekt. "De kracht zit hem in de eenvoud. De grap moet meteen duidelijk zijn. Als je veel tekst moet gebruiken om uit te leggen, dan is die niet goed genoeg. Daar zijn we in de loop der jaren steeds beter in geworden. Schrijven is schrappen."

Mopperen
Die eenvoud in combinatie met de herkenbaarheid verklaart misschien wel het succes van de strip. Iedereen ziet in Gert zijn mopperende buurman, maar kijkt eigenlijk in de spiegel. Wat John en Derk-Jan betreft mogen sommige inwoners van de Hanzestad zich best nog wat meer spiegelen aan de stripfiguur. "Natuurlijk hoort mopperen bij de Zutphense volksaard, maar met name op social media wordt er wel érg veel geklaagd. En het ligt altijd aan een ander. Gert heeft in ieder geval de nodige zelfspot."
De mannen van ToonWorkz willen niet meegaan in die negatieve sfeer en vinden het dan ook te makkelijk om nu alle bezuinigingen die het college moet doorvoeren te bekritiseren. "De laatste jaren richten we ons wat meer op het kleinere nieuws. En we proberen leuke initiatieven en activiteiten in de stad te steunen met onze strips."

Bekende Zutphenezen
We kwamen Gert en zijn gevolg de afgelopen jaren veelvuldig tegen op de Bokbierdag, de kermis, het IJsselfestival, het Chocoladefestival en vele andere evenementen. Ook bekendheden bevinden zich graag in goed gezelschap van het stripfiguur. Zutphense burgemeesters, wethouders, raadsleden, maar eveneens stadspromotor Mark Schuitemaker, de fluisterschippers, drummer Han Neijenhuis en zelfs BN'ers als Maarten van Rossem en kindervriend Sinterklaas passeren de revue. "Mensen vinden het eigenlijk altijd leuk om in de strip te zitten, we krijgen er leuke reacties op."
Gert en Tess zelf groeien ook uit tot Bekende Zutphenezen. Dat ze in 2015 worden gevraagd hun favoriete stuk uit de collectie van het Stedelijk Museum te kiezen voor de expositie 'Alles uit de kast', zien ze nog steeds als een grote eer. Dit was de laatste grote tentoonstelling voordat het museum naar het 's Gravenhof verhuist. Derk-Jan en John maken een levensgrote wandschildering met de Zutphense stripfiguren. Het stuk dat ze kiezen voor de expositie is een stropdas van Hendrik Jan de Tuinman, in het verleden ontworpen door John.

Getekende column
Gert en Tess hebben Derk-Jan, John en hun bedrijf ToonWorkz veel gebracht. "Het was onze eerste wekelijkse strip. Dat hadden we nog niet eerder gedaan." De creatievelingen maken in het dagelijks leven vooral illustraties, films en animaties in opdracht. "Ook daarin staan cartoons en humor centraal, maar dat we met Gert en Tess alle vrijheid hebben, is erg fijn." Het is eigenlijk een getekende column, waarin af en toe ook ruimte is om hun eigen mening te verkondigen. "Ja we hebben Gert ook wel eens gebruikt om de misstanden in de thuiszorg aan de kaak te stellen. Of om op de bres te springen voor het behoud van de rechtbank in Zutphen."  
Ook na vierhonderd afleveringen hebben de mannen nog meer dan voldoende inspiratie. "Het is nooit een probleem geweest om elke week iets te verzinnen. De waarheid is in Zutphen vaak al leuk genoeg", lacht de striptekenaar.

www.toonworkz.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten