Druppelslang tussen de kropsla. Foto: PR
Druppelslang tussen de kropsla. Foto: PR

Bioakker toekomstbestendig dankzij inwoners van Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Een jaar geleden was het rond deze tijd al kurkdroog. En half augustus was door het uitblijven van regen de ramp in de Achterhoek voltrokken. Zonder hulp zouden de gewassen van vele boeren en tuinders de eettafel niet halen. Dit zou vooral de kleine bedrijven, en een eenmansbedrijf als Bioakker van Jan van Arragon, fataal kunnen worden. De uitgifte van de zogeheten 'droogtecertificaten' heeft Bioakker door deze moeilijke periode heen geholpen. Dit eigen initiatief werd door meer dan honderd Zutphenaren positief beantwoord. Met een droogtecertificaat konden klanten een soort 'waardebon' kopen voor later te oogsten groenten. Met het geld kon Jan zich letterlijk en figuurlijk bedruipen en het bedrijf overeind houden. Tachtig procent van deze aandeelhouders kende hij niet eens persoonlijk - maar mensen herkenden de noodzaak.

Daarna startte direct zijn duurzaamheidsproject 'Zonnewater', om met behulp van zonne-energie water uit de bodem naar boven te halen. Ook hierin was de deelname groot. Een aantal van de zonnepanelen staat al klaar om aangesloten te worden. Van Arragon wil iedereen hartelijk bedanken voor de gezamenlijke daadkracht en de energie die daaruit voortkomt. Door de ondersteuning kon hij de winter doorkomen, teelt hij dit jaar extra groente en is goed uitgerust voor de warmtegolf van dit jaar. Temperatuurrecords worden verbroken, maar Bioakker heeft nu een fantastische duurzame watervoorziening. Een bron is geslagen, een pomp is aangeschaft en druppelslangen verdelen het water over de akker. Volgende week heeft Jan daardoor ondanks het zeer hete weer frisse kroppen sla op de markt.

Het volgende project zal de perfectionering van kringlooplandbouw zijn. Op de hoogte blijven over landbouw met zelfvoorzienende plantaardige bemesting, regulering van water en lokale afzet? Stuur dan een mail.


jan@bioakker.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant